CÍMOLDAL AKTUALITÁSOK GALÉRIA KAPCSOLAT
2018.02.24. Szombat
 

Támogatók

1_1.jpg

Társoldalunk
Családtámogatás / Köztársasági

Az alkotmányosság és törvényesség elve alapján keretül szolgálnak az alacsonyabb szinteken történő jogalkotás számára, ezáltal leginkább befolyásolják az egész ország demográfiai politikáját és nem utolsó sorban annak sikerességét.
A Szerb Köztársaság Alkotmánya 66. szakasza szorgalmazza a család, az anya, az önellátó szülő és a gyermek kiemelt védelmét, a 63. szakasz 2. bekezdése pedig a gyermekvállalás támogatását és a szülők ez irányú ösztönzését tűzi ki célul mely rendelkezések szilárd alapot biztosítanak az e területen később és alacsonyabb szinteken történő jogszabályalkotásnak.

A Családjogi törvény részletesen foglalkozik a család, anyaság, apaság, házasság, gyermekvállalás és egyéb fogalmakkal, részletezve és szabályozva azokat.
A gyermekes családok pénzügyi támogatásáról szóló törvény a gyermekek alapszükségletei kielégítésének javításával, a gyermekvállalás ösztönzésével és a nehéz anyagi helyzetű gyermekes családok megsegítésével foglalkozik. Ezen törvény értelmében a gyermekes családoknak a következő anyagi támogatásokra van joguk: szülési, gyermekgondozási és gyermekápolási szabadság idején bértérítés, családi pótlék, gyermekpótlék, iskoláskor előtti intézmény költségeinek fedezése a fejlődési rendellenességgel élő gyermekek valamint a rossz anyagi helyzetű családok számára. 

A Munkaügyi törvény 4. fejezete külön foglalkozik az anyaság védelmével az 5. fejezete pedig a szülési és gyermekgondozási szabadság szavatolásával. A 2013-ban meghozott törvénymódosítások értelmében pedig a munkáltatónak a szülési szabadságról idő előtt, azaz az egy év letelte előtt visszatért munkavállaló anyáknak kötelesek napi 90 percet biztosítani szoptatásra, amennyiben munkaidejük meghaladja a napi hat órát. Egy másik módosítás értelmében a munkavállaló köteles meghosszabbítani a meghatározott időre kötött munkaszerződést egészen a szülési szabadság leteltéig.
A fent említett Munkaügyi törvény módosításai egyértelműen azt bizonyítják, hogy a törvényhozásunk az ország demográfiai egyensúlyát próbálja pozitív irányba billenteni, ebben az esetben azzal, hogy a munkavállalást és a párhuzamos gyermekvállalást próbálja élhetőbbé tenni az anyák és a családok számára.

Az említett törvényeken kívül még számos jogszabály foglalkozik közvetetten vagy közvetlenül családtámogatással valamint a hozzá kapcsolódó intézményekkel, ezért folyamatosan bövülő és frissülő információ tárat kívánunk létrehozni.

Az Alkotmányt, a Családjogi törvényt, a Munkaügyi törvényt és más törvényeket az alábi linkre katintva találhatnak meg:http://mnt.org.rs/175-Torvenyek-es-egyeb-jogi-dokumentumok-magyar-nyelven