CÍMOLDAL AKTUALITÁSOK GALÉRIA KAPCSOLAT
2018.02.24. Szombat
 

Támogatók

1_1.jpg

Társoldalunk
Munkatestületek / Népesedési

Példamutató nagycsalád-díjat és Családbarát önkormányzat-díjat osztott ki a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács. Idén először ítélték oda az anyaság és gyermekvállalásra ösztönző plakettet az MNT Népesedési akciótervének részeként. A díjazottakon kívül további hat család és egy község részesült elismerésben. A díjhoz pénzjutalom nem jár, erkölcsi elismerés viszont igen.

Szabó Gyula és Gabriella hat kiskorú gyermeket, egy fiút és öt lányt nevelnek a vajdasági Horgoson. A gépészmérnök apa tanárként dolgozik, a restaurátor anya pedig főállásban is gyermekeket nevel. Az értelmiségi család lurkói kitűnő tanulók, sikeres gyerekek. Szabóék asztalát nyolcan ülik körül. Szabó Gyula: „Elég mozgalmasak a napok, mindig zajlik valami. Most pillanatnyilag két gyerkőcünk nincs itthon, és szinte furcsa, hogy csend van, csak négy gyerek, valahogy túl sok a tér és a hely. Persze ahogy nőnek, majd szépen ki fognak röpülni, de most még örülünk annak, hogy a legnagyobb csak 16 éves, a legkisebb 4, így szép az élet.”

A 8. szülinapját nemrég ünneplő Ilona az ajándékba kapott kutyust szorongatva mondta el, mi is jó abban, ha az embernek sok testvére van. „Megtanultam azt, hogy amikor valakinek nincs testvére, egyke, akkor csak úgy egyedül játszik, és állandóan csak akkor tud mással játszani, ha van barátja, és van idejük elhívni. Akivel a legtöbbet játszok, az a Juli, már ő is kezd nőni, és én is még szeretek játszani.”

A Magyar Nemzeti Tanács demográfiai akciótervet fogadott el. Azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megállítja a magyarság fogyását. Ennek részeként Példamutató nagycsalád díjjal és plakettel tüntetett ki egy családot, hatot pedig elismerésben részesített. Az MNT elnöke szerint ezek a családok vállalják a család, mint érték újrahonosítását a társadalomban. A vajdasági családokban átlagosan kevesebb, mint egy gyermek születik. A házasodás és a szülés időpontja kitolódik. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke: „Az lenne az igazi célunk, hogy pontosan azok vállalják a nagycsaládos létet, akik ezt tudatosan teszik. Nem szeretnénk azt, hogy a mélyszegénység, a peremre szorultságnak legyen a jellemzője a nagycsalád.”

Az MNT önkormányzatokat is kitüntetett. Azok a községek kaptak elismerést, amelyek családbarát munkahelyeket teremtettek és ösztöndíjakat adtak, vagy segítették a kismamák ügyintézését. Díjat kapott Magyarkanizsa, Zenta pedig elismerésben részesült. A díjazott család csomagot, oklevelet és érmet vihetett haza.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=150801           A családbarát önkormányzatnak és a példamutató nagycsaládnak odaítélendő díjak létrehozataláról és odaítélésének feltételeiről szóló határozat 3. szakaszának 3. bekezdése (elfogadva 2014. május 15-én H/4/2014 iratszám alatt) alapján az odaítélést végző Bizottság

 

 

FELHÍVÁST TESZ KÖZZÉ

A CSALÁDBARÁT ÖNKORMÁNYZATNAK ÉS A PÉLDAMUTATÓ NAGYCSALÁDNAK

ODAÍTÉLENDŐ DÍJAKRA VONATKOZÓ AJÁNLÁSOK MEGTÉTELÉRE

 

 

A Magyar Nemzeti Tanács olyan önkormányzatokat illetve nagycsaládokat kíván díjban részesíteni amelyek/akik munkájukkal, emberi, közösségi magatartásukkal, egyéb tevékenységükkel, életútjukkal példát mutatnak a szerbiai társadalmi- és politikai közéletnek.

 

A családbarát önkormányzat – díjra jelölhető minden olyan önkormányzat:

 

-          amelynek az illetékes szerve elfogadta a helyi népesedési akciótervet, amely összhangban van a Magyar Nemzeti Tanács Népesedési Akciótervvével,

-          amely a helyi akciótervhez megvalósításához pénzforrásokat rendelt, melyeket beépítette a költségvetésbe és azt az önkormányzat illetékes szerve elfogadta, 

-          amely együttműködik a Magyar Nemzeti Tanács Népesedési Akciótervének végrehajtását végző szakemberrel és együttműködik a munkatestületekkel

-          amely bevezette a nagycsaládos kártyát és kedvezményeket rendel hozzá,

-          amely együttműködik a gyermekekkel foglalkozó civil szervezetekkel és támogatja munkájukat.

 

Példamutató nagycsalád- díjra jelölhető minden olyan nagycsalád amely:

 

-          amely család tagjai között legkevesebb három gyermek él együtt a szüleivel, amelyek közül legalább egy még kiskorú,

-          amely családban a szülők  boldog, harmonikus házasságban élnek,

-          amely családban a gyermekek megfelelő neveltetést kapnak, 

-          amely család tagjai elismert tagjai a magyar közösségnek,

-          amely család egyéb szakmai és emberi kvalitások miatt érdemes az elismerésre.

    

       A díjakra jelölést tehet minden szerbiai közfelhatalmazást végző szerv, jogi- és magánszemély. A jelölések a Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalába adhatók le (Szabadka 24000, Ago Mamužić u 11./II.) illetve postai úton kézbesíthetők.  

        A jelöléseknek tartalmazniuk kell az adott önkormányzat illetve család megjelölését, székhelyét illetve lakcímét, a jelölés okait, illetve annak a Magyar Nemzeti Tanács határozatban (azaz: ezen pályázati felhívásban) meghatározott mércék szerinti indoklását, a jelölő elnevezését illetve nevét, és címét.

        A jelöléseket zárt borítékban kell megtenni Családbarát önkormányzat-díj vagy Példamutató nagycsalád-díj megjelöléssel.  

        A jelölések legkésőbb 2014. augusztus 10-ig tehetők meg, azaz legkésőbb 2014. augusztus 10-én 16 óráig be kell érkezniük a Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalába.   

 

                                                                                                                                     a díjakat odaítélő Bizottság        A Magyar Nemzeti Tanács szervei által biztosított támogatások odaítélésének eljárásáról szóló határozat (elfogadva 2012. július 25-én H/13/2012 iratszám alatt) 13. szakasza 1. bekezdése alapján a Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalának elnöke által 2014.01.20-án, MNT-136/K/2014-J/339/1 iratszám alatt kinevezett Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) 2014.04.07-én, MNT-618/K/2014-O/1181/1 iratszám alatt meghozott javaslata alapján a Tanács elnöke 2014.05.23-án meghozza

    

 

 

A MAGYAR NEMZETI TANÁCS 2014-BEN ELSŐÍZBEN KIÍRT PÁLYÁZAT

 CIVIL SZERVEZETEK SZÁMÁRA JÁTSZÓSAROK BERENDEZÉSÉRŐL

SZÓLÓ HATÁROZATÁT

 

 

 1. szakasz

       A Magyar Nemzeti Tanács szervei által biztosított támogatások odaítélésének eljárásáról szóló határozat (elfogadva 2012. július 25-én H/13/2012 iratszám alatt) 1. szakasza 3. bekezdése és 6. szakasza) alapján a Tanács elnöke pályázati felhívást tett közzé a Népesedési Akcióterv megvalósításával kapcsolatban, 2014-ben első ízben odaítélendő támogatásokra vonatkozólag, 2014. április 09-én MNT-000569/K/2014 - A/359/1 iratszám alatt.

       A pályázati kiírás alapján kiosztásra kerülő támogatás: 100.000,00 (azaz: százezer) dinár.

       A pályázat 2014. április 10-től 2014. április 24-ig állt nyitva a pályázók részére.

 

 1. szakasz

   Figyelembe véve a pályázati kiírásban meghatározott időszakban beadott kérelmeket, A Magyar Nemzeti Tanács szervei által biztosított támogatások odaítélésének eljárásáról szóló határozat (elfogadva 2012. július 25-én H/13/2012 iratszám alatt) alapján meghatározott elbírálási mércéket és a Bizottság 2014.05.23-án, MNT-00891/K/2014-A/366/1 iratszám alatt megküldött javaslatát, a következő döntést hozom a  támogatások odaítélésével kapcsolatban.

   A pályázatra összesen beérkezett 15 kérelem közül 8 pályázó részére odaítélésre kerül a pályázat útján kiírt támogatás. 

 

 

 

PÁLYÁZÓ ELNEVEZÉSE

SZÉKHELY

KÉRELEM CÉLJA

JAVASOLT TÁMOGATÁS

ÉRTÉKELÉS

 

1

Szabadkai Nagycsaládos Egyesület- Smile

Szabadka

Különböző összejövetelek és heti rendszerességgel megrendezésre kerülő magyar történelmi szakkörök, állandó jelleggel jelen levő játszósarok kialakítása.

csomag

MEGFELELŐ

2

Antropos Mentálhigiéné Egyesület

Szabadka

Játéksarok bővítése az Exspecto Mentálhigiénés Alapítvány keretein belül működő Manó Kuckó számára.

csomag

MEGFELELŐ

3

Móra István Művelődési Egyesület Kevi

Kevi

A Kolibri baba mama klub játéksarkának bővítése.

csomag

MEGFELELŐ

4

Bethesda Szeretetszolgálat

Topolya

Fogyatékossággal élő gyermekek számára nyújt napközi ellátást, a játéksarok kialakítása lehetőséget termet az inkluzív foglalkozásokra.

csomag

MEGFELELŐ

5

Kolibri Nagycsaládos Egyesület

Hajdújárás

Az egyesület öt település nagycsaládjait tartja össze és szervez számukra programokat, többek között baba mama klubot.

csomag

MEGFELELŐ

6

Az értelmi és testi fogyatékosok érdekeit védő és segítő egyesület „Együtt veled-értük” Magyarkanizsa

Magyarkanizsa

Fő tevékenység a fogyatékosok érdekvédelme, Züm-züm játszóház működtetése.

csomag

MEGFELELŐ

7

Csigabiga Észak-vajdasági Gyógypedagógusok Egyesülete

Magyarkanizsa

A magyarkanizsai J. J. Zmaj Ált. Isk.-val való együttmáködésével felzárkóztató programokat végeznének a tanulók számára.

csomag

MEGFELELŐ

8

Juventus énekkar

Temerin

Ringató foglalkozás és gyermekkórus keretein belül kialakított játszósarok

csomag

MEGFELELŐ

 

3. szakasz

 

       Figyelembe véve a pályázati kiírásban meghatározott időszakban beadott kérelmeket, megállapításra kerül a következő 7 pályázó listája, akik nem szereztek jogosultságot a támogatásra.

 

 

PÁLYÁZÓ ELNEVEZÉSE

SZÉKHELY

KÉRELEM CÉLJA

MEGJEGYZÉS

 

 

1

Vagdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége

Ada

A VANCSESZ és a TINCSE szervezésében az adai székházban kéthavonta kerül megrendezésre, foglalkozások gyerekek részére.

Forráshiány miatt elvetve

NEM MEGFELELŐ

2

Mindent a gyermekekért Polgárok Egyesülete

Tornyos

Nyílt napok és különböző foglalkozások szervezése gyermekek számára.

Forráshiány miatt elvetve

NEM MEGFELELŐ

3

Dárika

Zenta

A Dárika bábcsoport tagjai bábelőadások szervezésével foglalkoznak és az óvoda népszerűsítésével

Forráshiány miatt elvetve

NEM MEGFELELŐ

4

Népkör Magyar Művelődési Egyesület

Szabadka

Az Aranykapu játszóház számára eszközök.

Forráshiány miatt elvetve

NEM MEGFELELŐ

5

Than Fivérek Értelmiségi Köre

Óbecse

A Than Emlékház bővítése.

Forráshiány miatt elvetve

NEM MEGFELELŐ

6

Petőfi Magyar Művelődési Egyesület

Nagybecskerek

A PMME székhelyén működő játszósarok bővítése.

Forráshiány miatt elvetve

NEM MEGFELELŐ

7

Miasszonyunkról Nevezett Iskolanővérek Bácskai Társulata

Szabadka

A szervezet magyarkanizsai házában a Csigabiga- Észak Vajdasági Gyógypedagógusok Egyesületével közös foglalkozások alkalmával.

Forráshiány miatt elvetve

NEM MEGFELELŐ

4. szakasz

 

           A döntés ellen fellebbezésnek nincs helye.

         Az 1. bekezdésben meghatározott döntésről a pályázók hivatalos értesítést kapnak.

 

 

5. szakasz

 

        Jelen határozat az elfogadásának napján lép hatályba.

 Jelen határozat a Tanács hivatalos honlapján kerül közzétételre.

 

 

 

 MAGYAR NEMZETI TANÁCS

Szabadka, Ago Mamužić u 11./II.

Iratszám: MNT-000890/K/2014 - A/366/2

Kelt: 2014.05.23Családbarát munkahelyek tematikájú konferenciát tartott az MNT, amelyre 2014. május 15-én, csütörtökön 12.00 órai kezdettel került sor a Magyar Nemzeti Tanács Közigazagatási Hivatalában, Szabadkán, a Magyar Ház második emeletén (Ago Mamužić utca 11.).

Programtervezet

12.00 Köszöntő, a tanácskozás megnyitása – Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke

12.10 Dr. Nagy Beáta, egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem: A családbarát munkahely. Kinek és miért fontos? Előadás letölthető itt.

12.30 Ágyas Réka, szociológus: Atipikus foglalkoztatási formák- előnyök és hátrányok. Letölthető itt.

12.50 Fontányi Andor, pszichológus: Kiérdemelt megbecsülés. Előadás letölthető itt.

13.10 Kávészünet

13.30 Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke: A családbarát munka meghonosításának lehetőségei az MNT-hez tartozó intézmény rendszeren belül

13.50 Szűcs Balázs- MNT általános jogi ügyekkel megbízott tanácsos: Családbarát munkahelyek és a munkatörvény

14.10 Géring Zsuzsanna, phd hallgató, Budapesti Corvinus Egyetem: A családbarát munkahely vállalati oldala. Letölthető itt.

14.30 Konklúziók, a tanácskozás lezárása

A tanácskozáson önkormányzatok képviselői, az MNT által alapított-, társalapított intézmények és az MNT-vel együtt máködő vállalatok vezetői vettek részt.A Magyar Nemzeti Tanács négy hivatalnoki állással bővíti az MNT szerveiben lévő munkahelyek számát a meggyarapodott munka miatt. A népesedési akcióterv megvalósítása érdekében díszoklevéllel és éremmel jutalmazza a nagycsaládos édesanyákat és az önkormányzatokat. Az ülésen többek között azt a záradékot is elfogadták, amely értelmében újabb magyar nyelvű szerbiai tankönyveket adnak ki, és ötfős általános iskolás tagozatokat is megnyitnak.

A Magyar Nemzeti Tanács 11 hónapja fogadta el a népesedési akciótervet. Ennek egyik fontos eleme az anyaság megbecsülése és az anyák munkavállalásának a megkönnyítése, hogy az édesanya összeegyeztethesse a munkahelyi kötelezettségeit, a karrierjét a gyermekvállalással. Az MNT a mai ülésén az akcióterv megvalósulását serkentő díjakról szóló határozatot is elfogadta.

„Két díjat hoztunk létre, az egyik a legcsaládbarátabb önkormányzat számára meglevő díj. Tehát, ez egy jogi személyt illet meg. A másik pedig egy példamutató családanyát részesít majd díjban. Szeretnénk ezt a két díjat még idén kiosztani” – mondta el Korhecz Tamás, az MNT elnöke.

Új szükségletek és igények jelentkeznek hivatalnoki végrehajtói állások megnyitására vonatkozóan az MNT-ben. A felsőoktatási programok, különösen az ösztöndíjprogram, a pénzeszközök kezelése, a népesedési akcióterv tevékenységei és a közbeszerzés egyre több munkát követel, amelyek meghaladják az MNT jelenlegi alkalmazottjainak kapacitását. Az általános iskolákba május 31-ig lehet beiratkozni, de máris érkezett kérvény a 15-nél kevesebb fős tagozatok megnyitására Nagybecskereken. A tanácstagok jóváhagyták a záradékot.

Joó Horti Lívia, a Közoktatási Bizottság elnöke elmondta: „A Nemzeti Tanács felállásától a Közoktatási Bizottság hozott egy olyan döntést, amiben minimum számban 5-re korlátozzák azoknak a tagozatoknak az osztálylétszámát, ahol önálló tagozat megnyitásként ezt mi jóváhagyjuk. Ez a negyedik éve zajló jóváhagyási folyamat. Ezt küldjük tovább a tartománynak. Azt kell mondanom, hogy az utolsó két évben gyakorlatilag nem volt fennakadás a tagozatoknak a jóváhagyásában.”

Az ülésen továbbá jóváhagyták az Ifjúsági Bizottság két tagja tagságának megszüntetését.

Forrás:http://pannonrtv.com/web/?p=127180A Magyar Nemzeti Tanács illetékesei 2014.márius 17-én tanácskozást tartottak az MNT Népesedési Akcióterv 2013-2017 időszakra szóló stratégia megvalósításában résztvevő önkormányzatok képviselőivel (Kishegyes, Ada, Zenta, Törökkanizsa, Magyarkanizsa, Csóka, Temerin, Szabadka, Óbecse), ahol a résztvevők beszámoltak a helyi akciótervek kidolgozásának és megvalósításának stádiumáról, továbbá konzultáltak a nagycsaládos kártya bevezetéséről, és a családbarát munkahelyek megteremtésének lehetőségeiről.

Az MNT elnöke dr. Korhecz Tamás a tanácskozáson kiemelte, hogy az önkormányzatok együtt és az MNT –vel is szoros együttműködést kell, hogy tanúsítsanak ebben a kiemelten fontos témában, hiszen ha most nem lépünk fel a negatív népszaporulat csökkentése érdekében, akkor már lehet késő lesz. A Demográfiai Akcióterv megvalósításában az MNT szoros együttműködést alakít ki azokkal az intézményekkel, szervezetekkel és médiumokkal, akiknek fontos szerepük van a Demográfiai Akciótervben megfogalmazott intézkedések gyakorlati megvalósításában.

Az MNT ennek érdekében már több alkalommal konzultált az illetékes szervekkel, akik részesei lesznek az akcióterv végrehajtásának, így ma, március 14-én az MNT illetékesei és a Magyar Nemzeti Tanács által alapított és társalapított intézmények képviselőivel tanácskoztak, ahol dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke felkérte az intézmény vezetőket az együttműködésre és a családbarát munkahelyek bevezetésének kezdeményezésére. A Vajdaságban még nem terjed el a családbarát közgondolkodás, a munkáltatók nem látják potenciális lehetőségnek a munkavállalóikba való befektetés előnyeit, e személet változtatást véli az MNT fontosnak.

Az intézmények képviselői örömmel fogadták a kezdeményezést és együttműködési szándékukról biztosították az MNT munkatársait.December 23-án este 18 órai kezdettel volt a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében az MNT Mikulás váró rendezvénye, amely keretén belül megszervezésre került a Magyar Házban dolgozók gyermekei számára egy kisebb rendezvény és mikulás csomag kiosztása. A jókedvről és a játékokról a Vajdasági Ifjúsági Szervezet animátorai gondoskodtak. Egyúttal az MNT Népesedési Akcióterv keretén belül kiírt „Miért jó nagycsaládban élni” rajz és logópályázat eredményhirdetése is megtörtént.

Az MNT Közigazgatási Hivatala rajz és logópályázatot hirdetett általános- és a középiskolásoknak „Miért jó a nagycsaládban élni?” címmel. A rajzok a nagycsaládot, a nagycsaládos élet szépségeire szeretnék felhívni a figyelmet.  Nagyon sok szép rajz érkezett és a bíráló bizottságnak igen nehéz dolga volt.

A beérkezett munkákból a szakmai zsűri három kategóriában (általános iskola alsó-, felső osztály, középiskola) hirdetett első, második és harmadik helyezetett. Az abszolút győztes rajza az MNT Népesedési Akcióterv lógójaként szerepel majd. A nyertes rajzok kiállításra kerültek és megtekinthetőek a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon.

Általános iskola alsósok között:

 1. Csonka Annabella a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola tanulója
 2. Szklenár Violetta a szabadkai Széchényi István Általános Iskola tanulója, Duránti Rita a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola tanulója
 3. Kávai Rita a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola tanulója, Flajsman Leona a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója, Gyirin Neo az újvidéki József Attila Általános Iskola tanulója

Általános iskola felsősök között:

 1. Somosi Ágnes a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója
 2. Bacsik Réka a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója, Pavlovity Ida a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskola tanulója
 3. Oláh Anita a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója, Barsi Oszkár a nagybecskereki- szentmihályi kirendeltség Sonja Marinković Általános Iskola tanulója, Juhász Emil a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója

Középiskolások kategóriában:

 1. Fehér Martina a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola tanulója.
 2. Dózsai Dóra szabadkai Svetozar Marković Gimnázium tanulója
 3. Buzás Brigitta topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola tanulója

Abszolút győztese: Szalma Zsókát a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulóját

 

 

 A munkatestület célja, hogy koordinálja és felügyelje az akcióterv megvalósítását, többek között az önkormányzatoknak javasolt intézkedések kezdeményezése és azok megvalósulásának nyomonkövetése, az MNT Közigazgatási Hivatalában és az általa alapított intézményekben foganatosított intézkedések kezdeményezése és azok megvalósulásának nyomonkövetése, honlap elkészítése, magáncégeknek javasolt intézkedések kezdeményezése valamint a leginkább családbarát önkormányzatnak és a példamutató nagycsaládnak odaítélendő díjak gondozása.

Az MNT 2013-2017-es időszakra elfogadott népesedési akcióterve megvalósításáért felelős népesedési munkatestület tagjai a következők:

 • Dr. Korhecz Tamás,
 • Szűcs Balázs,
 • Várkonyi Zsolt,
 • Sárcsevity Bea.


A Demográfiai Akcióterv megvalósításában az MNT szoros együttműködést alakít ki azokkal az intézményekkel, szervezetekkel és médiumokkal, akiknek fontos szerepük van a Demográfiai Akciótervben megfogalmazott intézkedések gyakorlati megvalósításában.

Az MNT ennek érdekében már több alkalommal konzultált az illetékes szervekkel, akik részesei lesznek az akcióterv végrehajtásának, így ma, október 9-én az MNT illetékesei Kishegyes, Ada, Zenta, Törökkanizsa, Magyarkanizsa, Csóka, Temerin, Szabadka önkormányzatok képviselőivel  tanácskoztak, ahol dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke felkérte az önkormányzatokat az együttműködésre és a helyi akciótervek kidolgozására.

Az önkormányzatok képviselői örömmel fogadták a kezdeményezést és együttműködési szándékukról biztosították az MNT munkatársait.