CÍMOLDAL AKTUALITÁSOK GALÉRIA KAPCSOLAT
2018.02.24. Szombat
 

Támogatók

1_1.jpg

Társoldalunk
AKTUALITÁSOK

2014.12.29.
kolyokpezsgosl

A felnőttekkel együtt ünneplő gyerekeknek találták ki, de azok is fogyasztják, akik szeretnének ugyan koccintani, de alkohol nélkül. Az alábbi példa alapján jó munkahelyi köszöntő ital lehet a Kölyökpezsgő. A baj csak az, hogy az orvos szerző elolvasta a címkét is…

Az új év első munkanapján kis köszöntőt tartottunk a rendelőmben. Mivel a munkát nem akartam megzavarni alkohollal, úgy döntöttem, szeszmentes itallal koccintunk. Igen alkalmasnak tűnt erre a Kölyökpezsgő, amelyből nagyvonalúan a szamócás változatot választottam. Nem igazán néztem meg a feliratokat, szemüveg nélkül úgysem látom a kis betűket. Így történhetett, hogy csak utólag, iszogatás közben kezdtem el vizsgálgatni a címkét, mivel igen furcsa, mondhatnám penész íze volt a „finomságnak”.

A címke felirata egyébként szó szerint: Szamóca szénsavas gyümölcsital. A gyümölcsök zamata jól érvényesül ebben az elsősorban gyermekek számára összeállított gyöngyöző italban. A kicsik is „felnőttként” koccinthatnak az ünnepi asztalnál a palackba zárt Kölyökkel. Gyártja: Walton Kft. Budapest, Hungary. Összetevők: víz, szamócalé 12%, cukor, CO2 7 g/l, (E290), étkezési sav (E330), aroma, tartósítószerek (E202, E211, antioxidáns (E300), színezék (E124). A címkén szerepel még: Nem visszaváltható palack.

Mit rejt a címkefelirat?

Az adalékanyagokat illetően nézzünk utána egy kicsit az egészségügyi vonatkozásoknak! Az adalékok között szereplő összetevő, az E124 egészségkárosító (ez a színezőanyag Japánban tiltott komponens, allergén, nehézlégzést, légúti szűkületet okozhat – a szerk.). Az E330 (azaz a citromsav) rendkívül veszélyes, szájpenészt és szájgyulladást okozhat. Egyesek (gondolom, a gyártásban érdekeltek) erősen cáfolják és támadják azt a nézetet, hogy az E330-as komponens rákkeltő lehet, ugyanis általában éppen a szájpenész és a szájgyulladás ellenszereként ismerik el, semmint annak okozójaként. (Az E330-as adalékanyag hatása: allergén, bőrérzékenységet okozhat, karcinogén – a szerk.)

Ételek és italok egyébként szép számban egyaránt tartalmazzák antioxidáns szinergistaként. Ha okoz rákot, ha nem, ajánljuk, hogy fogyasszon sok zöldséget és gyümölcsöt, bizonyos vitaminok ugyanis meggátolhatják a betegség kifejlődését a szervezetben.

Ez a cirtomsav nem ugyanaz

Ellentmondásnak látszik tehát, hogy a citromsav, amely megtalálható a gyümölcsök levében, okozhat például malignus rákot, amikor is egyértelmű, hogy a gyümölcsök fokozott fogyasztása éppen hogy meggátolhatja annak keletkezését. Igen, ez így van, lehetséges, hogy tévedek – természetesen azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy nem feltétlenül egyezik meg e két citromsav.

A pezsgő italban szereplő adalékok között az egyik összetevő az E211. (Ez a nátrium-benzoát. A vegyületnek és sóinak használatát a kutya- és macskaeledelekben betiltották. A macskáknak már 5 ezreléknyi is halálos lehet. Az E210-213 az embernél viszonylag gyakran vált ki allergiát, asztmát, csalánkiütést. Az L-aszkorbinsav, az E300 jelenlétében a nátrium-benzoátból mérgező benzol képződik. Fennáll a gyanú, hogy lebomlásakor megterheli a májat, érzékeny embereknél – különösen az aszpirin-allergiásoknál – allergiát okozhat – a szerk.)

Az csak ráadás, hogy a sok ártalmas adalék mellett a nem visszaválható üveggel is terheljük a környezetet. Megjegyzem, az italból azért szépen kortyolgattam (egyedül a vendégeim közül), hogy meglegyen az idillem az ünnepléshez. Nem is maradt el a jutalom. Kb. 4 dl elfogyasztása után negyedóráig kettős látásom volt. Ennyi alkoholos pezsgő meg sem látszott volna rajtam, bár nagyon ritkán iszom szeszt. Ha valaki viszont ezt várja a buborékos italtól, biztatom, kóstolja meg a Kölyökpezsgőt, mert erre kiválóan alkalmas.

Egészséges kölyökpezsgő házilag:

Hozzávalók:

  • 1-2 dl cukormentes málna szörp
  • 1 liter szénsavas ásványvíz (oldott ásványi anyag tartalom 500 mg-nál ne legyen több)
Szerintetek kell még valami bele? Szerintem nem. Buborékos, gyümölcsös… és finom.

Forrás: csaladinet.hu/http://babamama.rs/csak-kolyokpezsgot-ne/
Fotó: illusztráció2014.12.29.

Közel húsz vajdasági család élete változott meg az ünnepekre, a Pannon RTV Adni öröm című műsorában összegyűlt adományoknak köszönhetően. Az emberek összefogásának hála, a Pannon Televízió képernyőjén megjelent szomorú történetek vidám pillanatokká változtak.

Rengeteg ajándék került a szabadkai Urfi család karácsonyfája alá. Néhány hete még azt gondolták, hidegben várják majd az ünnepeket. A gyerekek most annyi édességet kaptak, hogy nem győzik megenni. Urfi Zsolt: „Általában édességet kívántak karácsonyra és ez teljesült is nekik.” Az Urfi házaspár nem tudott volna ajándékokat vásárolni a gyerekeknek. Nincs rá pénzük. Az anyuka hálás a sok adományért, amelyeket azután kaptak, hogy bemutattuk történetüket.

A szabadkai Kocsis család karácsonya is boldogabban telt, mint az előző években. A sok jólelkű embernek köszönhetően teljesült a gyerekek kívánsága. Az anyuka mindent megtett, hogy a gyerekeknek szép karácsonya legyen. Betlehemet és mézeskalácsot is készített. A kívánságaikat viszont nem tudta volna teljesíteni. Nem csak a gyerekek álma vált valóra. Az anyukának két évig nem kell lakbért fizetni. Emellett élelmet és ruhát is kaptak. Kocsis Kohajda Ibolya: „Kaptunk élelmiszert a tanítóképzőtől, ők voltak kint. Kaptunk egy nagy zsák ruhát. Megkaptuk a biciklit természetesen. A kislány kapott babát.”

A Caritas továbbra is folyamatosan szállítja az adományokat Vajdaság-szerte a Pannon RTV-ben bemutatott rászoruló családoknak. A segítőkész embereknek hála, több nehéz sorsú felnőtt és gyermek élete változott meg az ünnepekre.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1766102014.12.27.

Kétnapos modellvasút-kiállítás nyílt a szabadkai Új Városházán. A több mint 30 méter hosszú terepasztalt és a vonatokatvasárnap is megtekinthetik az érdeklődők.

Az alagutakon és domboldalakon végighaladó vonatok kicsiknek és nagyoknak egyaránt tetszettek. Sokan kilátogattak szombaton a szabadkai Új Városházán megtartott modellvasút kiállításra.

Dobó Kornélia: „Nekünk nagyon tetszik, mert méretarányosan van kialakítva és a gyerek borzasztóan szereti a vonatokat, azért jöttünk el. Most megnézzük, hogyan néz ki, hogy valaki igazi szenvedéllyel, pénzt és időt nem kímélve létrehozzon egy olyan csodát, ami itt van.”

Huszka Kitti: „Szüleimmel meg a húgommal jöttem és nagyon szép ez az egész. Nagyon jól megcsinálták. Látszik, hogy aprólékos munka.”

A Free Time Rail modellező társaság több mint 4 óra alatt állította össze a terepasztalt. Vert Róbert modellező: „Valamikor óvodás koromban kaptam egy kisvasútszettet. Az még 1988-ban volt és ekkor szerettem bele a kisvasútba. Ekkor még csak a szőnyegen játszottam. 2000 óta foglalkozok komolyabban modellezéssel, tehát lecseréltem a játékvonataimat ilyen komolyabb modellekre. Kiállításokat 2009 óta csinálunk az egyik kollégával és folyamatosan fejlesztjük a terepasztalt.”

A modellvasút-kiállítás az Új Városháza épületében vasárnap 10 és 18 óra között is megtekinthető.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1765882014.12.23.

Csodasarokkal gazdagodik nyolc vajdasági iskola. Hétfőn Bajsán és Zentán örülhettek a gyerekek és pedagógusok a hasznos ajándéknak.Kedden Felsőhegyen, Gunarason és Temerinben adják át a nyereményt a Magyar Nemzeti Tanács képviselői. A csodasarkot a gyerekek a Miénk a város! elnevezésű online játékon nyerték, amit Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága a külhoni magyar felsősök éve kapcsán hirdetett meg.

A bajsai Testvériség Egység Általános Iskolába megérkezett az elsősöknek a csodasarok. Pletikosić Martin nevezett be a játékba, és nyerte meg a játékokat iskolatársainak. Természetesen egy ajándékot magának visz majd haza. „Ha van háromszögdomino, anyukámnak az tetszett, ezért azt választom. Ha nincs, akkor kockákat.”

Bajsán Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke adta át az ajándékcsomagot. „A kisdiákoknak is lehetőséget adtak, hogy bekapcsolódjanak a Mi városunk! című játékba. A legjobbakat ilyen ajándékokkal tüntetjük ki, amelyek valójában az iskolában maradnak. Iskolájuknak, osztályuknak nyerték ezeket az ajándékokat.”

Zentán a Margaréta óvodásai voltak a szerencsések, akik megkapták a sok ajándékot rejtő csodasarkot. Perpauer Attila, az MNT tagja vitte el az ovisoknak a játékokat, és együtt bontotta ki velük. „Mindenki a maga tehetségével tud tenni a közösségéért. A gyerekek rajzaikkal, szüleik és testvéreik segítségével rajzoltak és kvízfeladatokat oldottak meg.”

A hét első két napján Bajsán és Zentán kívül Gunarason, Felsőhegyen és Temerinben adnak még át csodasarkot.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1758092014.12.22.

Magyarkanizsa, Törökkanizsa, Csóka, Zenta és Ada községek rászoruló családjait ajándékozta meg a karácsonyi ünnepek alkalmából szombaton az MNT.

„Nagyon boldogok vagyunk, most a karácsonyi asztalunk is meg lesz áldva” – mondja a zentai Szabó Rózsa, aki számára a Magyar Nemzeti Tanács ajándéka sokkal szebbé tette az ünnepre való készülődést és magát az ünnepet is. „Három családom van, a legkisebb velem van, eddig házbérben éltünk, hánykolódtunk, most nagyon boldog vagyok, mert boldog karácsonyunk lesz, és remélem, hogy össze tudom hívni a családomat.”

Rózsa Tímea és családja is nagyon örült az ajándékoknak, kiváltképp két fia, Dominik és Kristóf. „Kicsit megkönnyítette a dolgunkat, hogy a karácsony könnyebb legyen a számunkra a két kisfiammal meg a férjemmel együtt.”

A Magyar Nemzeti Tanács alelnöke elmondta, megtiszteltetésnek érzi, hogy személyesen adhatta át a szeretetcsomagokat a családoknak. „Embereken, családokon segítünk, segítünk anyagilag, hiszen ez a majd hatvan kilós csomag segítséget ad az ünnepi előkészületekben, de mi is olyan lelki feltöltődést kapunk, hisz annyi családot megismertünk a mai nap folyamán, akiknek ez mind testi, mind lelki segítség is, hiszen kiemeltük az összetartást, a családnak a fontosságát, az ünnepnek a fontosságát, hogy a mindennapjainkat mennyivel szebbé és jobbá tudja tenni, ha figyelünk egymásra, és segítünk a családokon” – hangsúlyozta Nyilas Leonov Anita, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke.

A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt fontosságú feladatának tekinti a vajdasági magyar családok támogatását.

Paskó Csaba, az MNT  Végrehajtó Bizottságának tagja: „Ez a küldetése a Magyar Nemzeti Tanácsnak, az itteni magyarságot fölkarolni és segíteni.”

A Magyar Nemzeti Tanács a magyar kormány támogatásának köszönhetően 25 vajdasági község száz településén 125 hátrányos szociális helyzetben élő családot, azaz összesen 371 gyermeket örvendeztet meg ajándékcsomaggal a karácsonyi ünnepek alkalmából.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1756102014.12.22.

A vajdasági iskolák döntő többségében ma megszervezik a tanítást, lezárják a félévi osztályzatokat és kiosztják az értesítőket.

Szerbiában közel másfél hónapja törvényes keretek között, 30 perces tanítási órákkal folyik a pedagógussztrájk. A tanárok többek között azt követelik, hogy rájuk ne vonatkozzon a 10 százalékos bércsökkentés, mielőbb alakítsák ki a fizetési osztályokat és új kollektív szerződéseket kössön velük az állam.

December 22-re a tanítás beszüntetését és a nagyobb városokban tiltakozó megmozdulásokat jelentettek be korábban a szerbiai tanügyi dolgozók. Ezt meg is tartják Vajdaságon kívül.

Belgrádban délben a Nikola Pašić téren tüntetnek, majd onnan a kormány és az oktatási minisztérium épülete elé vonulnak. Az oktatási minisztérium szerint a tanügyi dolgozók teljes munkabeszüntetése felelőtlenség és törvényszegés.

A tárca felszólította a pedagógusokat, hogy tartsák be a munkaminimumot, azaz legyenek 30 perces órák, ellenkező esetben az iskolaigazgatók kötelesek lesznek fegyelmi eljárást indítani. (Szerbiai RTV, Vajdasági RTV, Vajdaság MA)

Forás: http://pannonrtv.com/web/?p=1755192014.12.22.

Már a karácsonyra hangolódtak Bácsfeketehegyen. Kirakodóvásár, ünnepi szentmise, gyermek istentisztelet, ajándékosztás és adventi műsor is szerepelt a település hétvégi programjában.

Dicséretet énekelve szorgosan dolgoztak a bácsfeketehegyi református közösség női tagjai vasárnap kora reggel. Dagasztottak, nyújtottak, tésztát fontak egy helyi pék műhelyében. 1600 fonott kalácsot készítettek el. A tradíció szerint advent utolsó vasárnapján mindenki karácsonyi fonott kalácsot vihetett haza, az időseknek még házhoz is szállították.

Csete Júliánna: „Az idősek ezt már várják, főleg, aki magányos és mindig nagyon hálásak, örülnek, hogy valakinek eszébe jutottak.”

Délután közel fél ezren vettek részt a gyermek istentiszteleten, ahol a hittanosok versekkel, énekekkel mutatkoztak be. Kiosztották a karácsonyi csomagokat is. „Van benne csipsz, szmoki, banános csoki” – dicsekedett a csomag tartalmával Kerekes Zsóka.

Délutánra is jutott a fonott kalácsból. Szabó Némedi Róbert: „Még nem kóstoltam meg, de majd otthon meg fogom.”

Az evangélikus istentisztelet után a gyülekezet vezetői az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat pártfogoltjait ajándékozták meg édességgel és ruhákkal. Ez már több éves hagyomány. „A gondoskodásról, az egymással való törődésről szól, nem utolsó sorban pedig az elfogadásról, a szeretetnek a sugárzása is része ennek az ajándékozás-sorozatnak”– emelte ki Dolinszky Gábor evangélikus püspökhelyettes.

Pál Károly, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke az esti ünnepi műsor megnyitóján hangsúlyozta: Bácsfeketehegyen ismét meg tudott mutatkozni a közösség összetartó ereje. „Van értelme az itthon maradásnak, van értelme a várakozásnak, nem csak az advent miatt, hanem azért is, mert új év kezdődik, új lehetőség kezdődik és ez előbb-utóbb meghozza azt, hogy a fogyásból a gyarapodásba lépjünk át.”

Az évzáró karácsonyi műsoron fellépők zenével, énekkel, szavalattal emelték az ünnep fényét.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1756762014.12.22.

Adán megtartotta hagyományos karácsonyi ünnepségét a Vadvirág Hagyományápoló Kör

Szombat este Adán, a színházteremben telt ház előtt mutatta be huszonharmadik karácsonyi műsorát Karácsony estéjén szépen vigadjatok! címmel a helybeli Vadvirág Hagyományápoló Kör. A műsor előtt az egyesület elnöke, Varga Lívia köszöntötte a közönséget, majd Bővíz László beodrai plébános, a Magyar Nemzeti Tanács tagja mondott ünnepi köszöntőt.

– Még egy örömhírt szeretnék megosztani önökkel – közölte a közönséggel Varga Lívia. – A széles körű összefogás eredményeként körünkbe köszönthetjük a dreai Lurkóház lakóit és nevelőit. Azt, hogy a mai estén együtt ünnepelhetünk velük, köszönjük a Molprevoz utaztatási vállalatnak, Tóth Árpádnak és családjának, a kedves szülőknek és minden jóakaratú embernek. Barátságunk a Lurkóház lakóival még tavaly kezdődött. Az elmúlt karácsonyon a Csillagvirág táncegyüttes és a Bojtocska furulyacsoport tagjai szüleik kíséretében látogatottak el Dreára. Az idén pedig úgy gondoltuk, hogy ezzel a műsorral és az összegyűlt adománnyal ajándékozzuk meg őket és tisztelt nevelőiket – mondta az egyesület elnöke.

Ezután a Vadvirág HK látványos és hangulatos karácsonyi műsorán bemutatkozott a Füzike, Csillagvirág és a Tarsóka táncegyüttes, valamint a Vadvirág asszonykórusa, amely az idén elnyerte a Bodor Anikó-díjat és az Aranypáva díjat is. Fellépnek továbbá a drámai csoport tagjai, a Bojtocska furulyacsoport, a Bodros és Kócos tamburazenekar, a kis furulyacsoport, valamint az idén alakult oviscsoport is, amely most mutatkozott be először. A táncosokat a Véka népzenei együttes kísérte. A koreográfiát Resócki Roland készítette. A furulyásokat és az oviscsoportot Varga Imola és Varga Lilla készítette fel, a tamburásokat Čupić Annamária és Zombori Péter. A drámai csoport vezetője Várkonyi Zsuzsanna, az asszonykórust Csonka Ilonka vezette.

Forrás: http://www.magyarszo.com/hu/2561/vajdasag/119936/A-dreai-Lurk%C3%B3h%C3%A1z-lak%C3%B3i-voltak-a-d%C3%ADszvend%C3%A9gek.htm
2014.12.19.

Cipődobozokban karácsonyi ajándékokat osztottak szét a hajdújárási gyerekek között. A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákjai már évek óta megszervezik a cipődoboz akciót.Idén eddig ötszáz doboz gyűlt össze.

Karácsonyi dallal üdvözölték a gyerekeket a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákjai. A gimnazisták több mint száz hajdújárási gyereknek osztották ki a csomagokat. Legtöbben már tavaly is kaptak cipődobozba ajándékot.

Varga Andrea: „Második alkalommal kapok és jó érzés.”

Báló Mia: „Volt ceruza, táska, sok minden.”

A cipődobozok már több mint 2 évtizede szereznek örömet minden karácsonykor a vajdasági gyerekeknek. Sokáig csak külföldről érkeztek a meglepetések. Később a szabadkai középiskolások is gyűjteni kezdték a karácsonyi csomagokat.

„Az előzőleg elballagott sportos generáció kezdte ezt az egészet, és nagyon megtetszett már elsős koromban. Élveztem csinálni a dobozt, hogy valaki megkapja az én ajándékom és boldogabbá tehetem vele a karácsonyát” – mesélte Csőke Boglárka, a gimnázium diákja.

Nyúl Zoltán, baptista lelkipásztor nevéhez fűződik a cipődoboz akció megszervezése Vajdaságban. Örül, hogy az elmúlt néhány évben nem csak külföldről érkeznek az ajándékok, hanem Vajdaság szerte is él az akció. „Rengeteg generáció kapott már tízezrével csomagokat. Pár éve határoztuk el, hogy elkezdjük a saját gyűjtést, mert a saját gyermek a legkedvesebb. Megkérdeztük mennyi szeretet fér egy cipősdobozba. Ez az ideivel számítva már több, mint 2000 cipősdobozt jelent.”

Hajdújáráson a Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete szervezésében már negyedik alkalommal tartják meg a csomagosztást. Így szeretnék szebbé tenni a helyi gyerekek karácsonyát.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1749862014.12.19.

A Szabadkai Városi Könyvtár bemutatja két fiatal művész, Csík Mónika író és Kanyó Janovics Erika illusztrátor összefogásával készült Pópopó és Totyka című mesekönyvet. A könyvbemutatóra december 19–én, pénteken 17 órakor kerül sor a könyvtár olvasótermében.

Az est vendégei: Csík Mónika és Kanyó Janovics Erika, továbbá Dévavári Beszédes Valéria az Életjel Kiadó szerkesztője, Káich Katalin és Ágoston Pribilla Valéria a könyv recenzensei, valamint Budanov Szloboda Márta, a Szabadkai Gyermekszínház színésznője. Az Életjel Kiadó által megjelentetett igényes mesekönyv a helyszínen megvásárolható.

Forrás: http://www.magyarszo.com/hu/2557/esemenynaptar_konyvbemutato/119846/A-P%C3%B3pop%C3%B3-%C3%A9s-Totyka-c%C3%ADm%C5%B1-mesek%C3%B6tet-bemutat%C3%B3ja.htm2014.12.19.

Tegnap délelőtt a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény ovisai és óvónői ellátogattak a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat székházába. Kőműves Gizellának, az iskoláskor előtti intézmény igazgatójának kíséretében a község mindhárom ovijából (kishegyesi, bácsfeketehegyi és szeghegyi) érkeztek gyerekek, hogy karácsonyi műsorral és ajándékokkal kedveskedjenek az Izidás fiataloknak, gyerekeknek. A jó hangulatban eltelt találkozó végén az Izidások kézzel készült ajándékokkal viszonozták az ovisok kedvességét.

Már hagyománnyá vált, hogy az ovisok az év végén meglátogatják az Izidát, mondta el lapunknak Papp Julianna, az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat elnöke.

– Ez példaértékű dolog, ugyanis a felnőttek már nehezebben változtatják meg véleményüket és fogadják el a fogyatékkal élőket. Ha egészen fiatal korukban megismerik ezeket az embertársaikat, akkor talán másképpen fognak viszonyulni hozzájuk és könnyebben elfogadják őket. Ezért is nagyon örülünk az ovisoknak és nevelőiknek – mondta el Papp, majd arról is beszámolt, hogy igen mozgalmas hétvége áll az Izida előtt.

– Szombaton a gyerekeink Zentára mennek, ahol részt vesznek a Hit és fény 20 éves születésnapján. Szintén szombaton kézműves kirakodóvásár lesz Bácsfeketehegyen, ahová szeretnénk kivinni a gyerekek kézműves alkotásait. Vasárnap Dolinkszy Gábor evangélikus lelkész és az evangélikus egyház képviselői látogatnak el hozzánk. Nagyon értékeljük, hogy felismertek bennünket és immáron az ő látogatásuk is hagyományosnak mondható. Idén először jönnek el hozzánk a Jadran Kézilabdaklub kézilabdázó lányai. Remélem, hogy köztük önkénteseket tudunk toborozni, mert van egy tornatermünk, amit nem használunk ki teljes egészében – mondta el az Izida elnöke.

Forrás: http://www.magyarszo.com/hu/2558/vajdasag_topolya/119822/Kar%C3%A1csony-az-Izid%C3%A1ban.htm2014.12.19.

 

Megműtötték az első vajdasági gyereket a Rotary klubok által  létrehozott Gift of Life –  Ajándékozz életet! programban, a 12  esztendős magyarkanizsai Szalai Viktor az aortaszűkület miatt  végrehajtott operációt követően elhagyhatta a Szegedi  Tudományegyetem gyermekgyógyászati klinikáját. A hatodik osztályos fiú édesanyja, Szalai Erzsébet  csütörtökön újságíróknak elmondta: Viktornál egy fül-orr-gégészeti  műtét során mért rendkívül magas vérnyomás és erős vérzés után  derült ki, hogy kardiológiai kivizsgálásra van szükség. Rácz Katalin gyermekkardiológus közölte, hogy a részletes  vizsgálatokon kiderült: a fiú főverőere 16 milliméteres átmérő  helyett 3-4 milliméteresre szűkült. A műtétet Bogáts Gábor végezte  el, a szakember a beszűkült részt kivágta és egy áramlást biztosító  vezetéket ültetett be. A fiú néhány hónapig még gyógyszeres kezelésre szorul, de teljes  értékű életet élhet, akár kerékpározhat és az iskolai focicsapatba  is visszatérhet, ahol kapusként játszott – jegyezte meg a főorvos. (MTI)

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1750932014.12.18.

A Szociális Munkaközpont új terápiája a családon belüli erőszakot elkövetőket, s ezzel családjukat, az áldozatokat segíti

Tómó Margaréta

Tavaly egy időben indult Újvidéken és Szabadkán a családon belüli erőszakot elkövetők egyéni, illetve csoportos terápiával való kezelése a Szociális Munkaközpontokban. Ugyan kevésnek tűnhet a részvevők száma, az eredmények mégis magukért beszélnek. S ha már egy család problémáját sikerült megoldani, megérte.

A Szabadkán hat hónapon át tartó terápia novemberben ért véget, s arra tízen jártak, közülük pedig kilencen sikeresen be is fejezték a terápiát. A kezelés alatt nem követtek el erőszakot partnereiken, gyermekeiken, a terápiát követően három és hat hónappal is ellenőrzik majd, sikeres volt-e a program.

Nada Vereš, a szabadkai Szociális Munkaközpont pszichológusa a tegnapi ismertetőn kiemelte, jó az együttműködésük a szabadkai ügyészséggel, ahonnan hat erőszakos cselekményt elkövetőt javasoltak a terápián való részvételre, emellett a munkaközpont gyermekvédelmi szolgálata további két férfit utalt a kezelésre, még ketten pedig önmaguk ismerték fel, hogy szükségük van a beszélgetésre, s önként jelentkeztek a programra. A tíz jelentkezőből öten voltak alkalmasak a csoportterápiára, hiszen volt, akinek inkább az individuális kezelés felelt meg jobban. Összesen 44 találkozót tartottak, s ebből 12 alkalommal az erőszakot elkövetők partnere, felesége is részt vett a terápián. Nyolc témáról beszélgettek, mindegyikről három különböző műhelyen belül.

– Szó volt az erőszak alternatíváiról, arról, hogyan tudják féken tartani a dühüket és hogyan tudnak tiszta fejjel más megoldást választani, beszéltünk az érzelmek kifejezéséről, a közelségről, a szeretetről, arról, hogy mi az oka annak, hogy erőszakhoz folyamodtak egy-egy stresszes szituációban – mondta a szakember.

A kezelést vezetők elmondták, a legnehezebb feladat az volt, hogy az erőszakot elkövetők eljussanak arra a pontra, hogy belássák, elkövették a bűncselekményt.

A családon belüli erőszakot elkövetőkkel foglalkozó terápiát már csaknem egy évtizede alkalmazzák például a horvátországi Rijekában, 2011 óta pedig Kragujevacon és Nišben is. Kragujevacon például olyan nagy az érdeklődés a program iránt, hogy sort kell várniuk az érintetteknek.

Nenad Drašković, az újvidéki Szociális Munkaközpont igazgatója kiemelte, a program vajdasági implementálása idején is sokan félreértették ennek a valódi célját. Az a vád érte őket, hogy az erőszakot elkövető férfiakra szentelnek időt és pénzt, miközben ez a program tulajdonképpen a nőket védi a további erőszakos cselekményektől.
Slavica Damović Zdravković, az újvidéki központ pszichológusa kiemelte, négyen fejezték be náluk a programot, azóta elmúlt három hónap, megtörtént az első találkozó, amelyen kiderült, azóta egyikük sem bántalmazta a családtagokat.

Telečki Boris, a szabadkai Szociális Munkaközpont pszichológusa, a csoportterápiák és individuális kezelések vezetője kiemelte, a legnagyobb hatással egymásra voltak a csoportterápia részvevői. Továbbá nagy hatást váltott ki a Mérges ember című animációs film vetítése is, amely tulajdonképpen az apa anya elleni erőszakos viselkedését mutatja be a gyermek szemszögéből.

– A kezdet nehéz volt, sokáig tartott, amíg a részvevők belátták, hogy valóban elkövették az erőszakot, és hogy ezért felelősséget kell vállalniuk. Idővel azonban ez megváltozott, belátták, hogy van más megoldás is, akkor, amikor elkezdték megérteni a saját érzéseiket. Ezek az emberek ugyanis valamiért nem tudnak szembesülni a saját érzéseikkel. Ezt is megtanulták a terápia alatt. A legnagyobb sikerként azt élem meg, hogy az egyik részvevő, aki többszörösen visszaeső erőszakos elkövető a terápia végén felvette a kapcsolatot a gyermekeivel és a volt feleségével, akikkel csaknem három éve nem beszélt. Sikerült beszélgetniük, mindenféle feszültség és erőszak felmerülése nélkül – emelte ki Telečki.

Az egyéni kezelések továbbra is folynak a Szociális Munkaközpont családsegítő szolgálatánál, így az év bármelyik időszakában fordulhatnak hozzájuk bizalommal.

Forrás: http://www.magyarszo.com/hu/2557/vajdasag_szabadka/119773/M%C3%A1r-nem-emelnek-kezet-a-n%C5%91kre.htm

Fotó: (Illusztráció)2014.12.18.
csoda3

A csodavárásról, a téli ünnepkör szépségeiről a gyermek szemszögéből beszélt a szabadkai Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány Manó kuckójának előadásán Ricz Dencs Tünde mentálhigiénés szakember. Mit meséljünk a gyermeknek a Mikulásról, Télapóról, Jézuskáról? Kinél töltsük az ünnepeket? Hogyan csináljuk, hogy mindent jónak lássunk, és ne rohanásban teljenek a napok?

 „Nézd csak, nem győzhetlek meg, mert a csoda legfőbb ismertetőjele, hogy csodálatos – nem lehet bizonyítani, mint egy élettani tényt, nem lehet fényképezni, sem előre, mennyiségtani törvények szerint megjósolni és kiszámítani. A csoda megnyilatkozási formáit sem könnyű mindig érzékelni: nem jár mindig két lábon, nem lehet fényképezni, nincsenek telekkönyvi, sem anyakönyvi adatai. A csoda, egészen egyszerűen, megnyilatkozik – s néha csak sokkal később értjük meg, mi volt a csoda, hogyan avatkozott életünkbe, s mi volt e beavatkozásban a természetfölötti és csodálatos.” – Márai Sándor.

KÉSZÜLŐDÉS, VÁRAKOZÁS

– Hogyan segíthetjük a gyermekeinket abban, hogy az a fajta csodavárás, amivel ők rendelkeznek és a  gyermeki lét természetessége is egyben, fennmaradjon és rajtuk keresztül mi magunk is visszacsempészni a saját életünkbe? A téli ünnepkör idején egy csomó olyan alkalom van, amikor lehet ebben valamilyen tapasztalást nyerni. Azt gondolom, hogy egy kicsit az egész téli ünnepkör újraértékelődött, amikor megszületett a fiam – kezdte előadását Tünde.

– Nyilván előtte is voltak izgalmas és szép karácsonyaim, de onnantól kezdve azt is végig kellett gondolnom, hogy milyen üzenet megy át neki arról, hogy mi az ünnep. Sokat beszélgettünk erről a férjemmel, hogy mi lesz a közös karácsonyi történet, amiben ő felfog nőni. A legfontosabb tehát talán az, hogy mielőtt megszületik a gyermek a párnak legyen egy közös karácsonyi története. Hogy a Jézuska hozza-e a fát, vagy hogy együtt díszítjük, a Télapó hová érkezik, a Mikulás láthatatlan-e? Érdemes ezeket a dolgokat átbeszélni, mielőtt a gyermek felteszi a kérdéseket, mert fontos, hogy ezekre hiteles és autentikus válaszokat adjunk. Az ünnepkör csúcspontja a karácsony, de azt gondoljuk, hogy élettanilag sokkal fontosabb az oda vezető út, a készülődés. Megtaníthatjuk a gyermekeinket arra, hogy hogyan várjuk az ünnepet, és elkezdjük ezt az örömteli feszültségnövelést. Advent időszakában elkezdhetünk beszélgetni arról, hogy mi fog történni, hogy majd lesz egy karácsonyfánk, lehet rajzolni is. Mindenképpen az az izgalmas ebben az időszakban, hogy egy csomó dolgot lehet együtt csinálni. S ez a december nem attól lesz másabb, hogy karácsony van, hanem hogy együtt vagyunk, együtt készülődünk, együtt sütjük a mézeskalácsot, együtt vagyunk. Ha el tudjuk engedni a tökéletesség utáni vágyunkat, hogy a kalács pont úgy süljön, pont olyan rend legyen és olyan gyorsasággal haladjon mint ahogyan korábban, akkor élvezni tudjuk ezeket a pillanatokat.

AJÁNDÉKOZÁS – SOHA NE BÜNTESSÜNK

A készülődés olyan örömteli feszültséget szül, ami az ajándékozásban csúcsosodik ki. A hangsúly persze nem a nagy ajándékokon van. És ezt lehet is irányítani. El lehet mondani, hogy a Jézuskának az idén nem túl sok pénze van, a gyerekek abszolút partnerek tudnak ebben lenni. Azt tapasztaljuk, hogy elkezdenek a szülők azzal nevelni, hogy aki rossz, az nem kap ajándékot. Ezt soha ne tegyük. Az ajándék bármelyik ünnep kontextusában ne legyen nevelés eszköze. Olyan mélységű csalódást tud ez okozni a gyermeknek, amivel egy nagyon fontos dolgot károsítunk benne.

MEGMONDJUK-E A „NAGY IGAZSÁGOT”?

– Megmondjuk-e, hogy kik az ajándék forrásai, fedjük-e fel a kvázi nagy igazságot, vagy építsük fel a mítoszt a Télapóról, Jézuskáról, Mikulásról? A gyermek gondolkodási világa teljesen más, mint a felnőtté. A gyermeki gondolkodásban minden lehetséges. Úgynevezett mágikus gondolkodásuk van: a kispárna lehet hegy, a gyufásdoboz autó, minden mindenből adódhat, átváltozhat.

Ez igazából a kettős tudat, ami különleges módon sűríti a valóságot és a képzeleti világot. Ebbe jól illeszkedik a karácsony, és a Mikulás, a Télapó, meg a Jézuska is. A gyermek nem gondolja végig, hogy hogy is lehetséges, hogy egy éjszaka alatt a földkerekség összes gyereke kap ajándékot. És egészen sokáig ebben az állapotban kell őt tartani. Szokták kérdezni, hogy kicsúfolják-e ha közösségbe kerül. Van egy szép történet erre. A gyermekpszichológus megkérdi a gyerekeket hogy mit szeretnének a Mikulástól. S az egyik gyermek azt mondja nagy kikerekedett szemekkel, hogy képzelje el pszichológus néni, a Zolika azt mondta, hogy nincs is Mikulás. De én azt gondolom, hogy van, és ezt-és ezt fogom kapni, majd a beszélgetés végén azt mondja: Én nagyon sajnálom a Zolikát, hogy hozzá nem jön majd a mikulás.

Nyolc-kilenc éves korra jutnak el arra az érettségi szintre, hogy elkezdik a világot logikai összefüggésében értelmezni, s látni fogják, hogy ez időben térben nem lehetséges. S ha visszagondolunk a mi felismerésünkre, akkor az mindig olyan szomorú. Azt szoktuk tapasztalni, hogy ha több gyermek van a családban, akkor az idősebb gyermek a szülőkkel szövetkezik, s mondja, hogy a kisebb gyereknek még ne mondjuk el, higgyen még benne. Ettől nem szabad és nem kell megfosztani a gyerekeket. A csodáról lehet vallási kontextus nélkül is beszélni. Mindenki a saját meggyőződése szerint alakíthatja a dolgokat, az ideális persze az lenne, ha apuka és anyuka ugyanazt gondolná.

 „TAVALY IS NÁLUK VOLTATOK…”

Feszültség forrása lehet, hogy kinél töltsük a karácsonyt és hogy kihez mikor és mennyi időre menjünk. Ebben picit elveszhetnek a gyermek szempontjai. Azt gondolom, hogy ebben az időszakban az a fontos, hogy a gyermek jól legyen. Ha végigturnézzuk a várost, abból a gyermek azt érzékeli, hogy a karácsony arról szól, hogy autóban ülünk, kiszállunk helyeken, ahol sok ajándékot kapunk, aztán megint autóba ülünk. Ilyenkor érdemes a családdal megbeszélni azt, hogy amíg nagyobb nem lesz, ne legyen olyan sok látogatás. Beszéljük meg, hogy melyik nap legyen az az egy nap, amikor megyünk, vagy hozzánk jönnek. Amit mi képviselünk a karácsonyról, az fog átjönni a gyereknek. A karácsony a szeretet ünnepe is, a gyermekek számára a szeretet kb. tíz éves korukig azt jelenti, hogy engem szeretnek. S az a felnőtt képes szeretetre, akit mindig feltétel nélkül szerettek. Ezzel tudjuk megalapozni, hogy olyan felnőtté váljon, aki képes szeretetet adni, és befogadni. Ha ezt sikerül elérnünk, akkor olyan sok mindenben már nem tévedhetünk.

Szerző: TÓMÓ Margaréta

Forrás: Babamama.rs2014.12.17.

Adományokat és Mikulás-csomagot kapott a hajdújárási Lurkóház. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa édességgel és tartós élelmiszerekkel ajándékozta meg a gyerekeket és az intézményt.

Fülig érő mosollyal várták a hajdújárási Lurkóház növendékei, hogy előadhassák a műsorukat Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának képviselőinek. Egy hónapot készültek a produkcióra a gyerekek és a felkészítő tanárok is. Szálas Angéla zongoratanárnő segítette a próbát. „Egy éve járok ki a hajdújárási Lurkóházba mint önkéntes. Harmonikázni tanítom a gyerekeket és énekelni. Az a tapasztalatom, hogy nagyon ügyesek és lelkesek.”

A hajdújárási Lurkóház adományokból működik, és ezekből látja el a gyerekeket is. „Nagyon sok adomány érkezik. A konyhát azt teljes mértékben helybéli adományokból fenn tudjuk tartani. Ma karácsony apropóján vendégül tudtuk látni immáron negyedik alkalommal a főkonzulátusról a főkonzult” – mesélte Kovács Sebestyén Gyöngyi, a Lurkóház vezető nevelője.

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa édességgel és élelmiszerekkel lepte meg a lurkókat.

Szávity Alekszandra: „Elsősorban nagyon köszönjük azoknak, akik hozták. Minden kisgyermek örül neki.”

Eseménydús a Lurkóház élete. A gyerekek december 22-én karácsonyi műsort adnak majd elő, ezután pedig következhet a jól megérdemelt háromhetes téli szünet.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1745162014.12.17.

A Zentai Gyógyszertár már több mint kétezer patikakártyát osztott szét – A többi gyógyszertár is kedvezményesen kínálja áruját – Fokozódó konkurenciaharc a patikák között

Kártyára olcsóbban adják a gyógyszereket

Kártyára olcsóbban adják a gyógyszereket

A Zentai Gyógyszertár eddig már 2000 patikakártyát osztott szét a vásárlók körében. A kártyát felmutató személy öt százalékot kitevő árkedvezményt kap a patikában vásárolt minden egyes termékre, kivételt képeznek a receptre felírt gyógyszerek. Amint azt dr. Tamara Đurić, a gyógyszertár igazgatója elmondta, az akciójuk keretében a kártyára történő vásárlás esetén 5-től akár ötven százalék kedvezményt is adnak az egyes termékekre.

– A saját jövedelmünk egy részéről mondunk le az ügyfeleink, a polgárok javára, hogy ezzel is megkönnyítsük a különféle gyógyszerek, gyógyászati segédanyagok, táplálékkiegészítők, vérnyomásmérő és egyéb készülékek beszerzését. A receptre felírt gyógyszerek kiadása a szokásos módon történik, a páciens a megszabott hozzájárulást fizeti az orvosa által felírt készítmény után. A receptre kiadott gyógyszerek teljes árát az egészségügyi alap fizeti.

A patikakártya iránt nagy az érdeklődés, családok minden tagja kaphat saját sorszámozott kártyát, de egy-egy családból elegendő, ha csak egy személy veszi ki az ingyenes kártyát, amit azután az egész család igénybe vehet. A nyugdíjasok számára egyszerűsítettük a kedvezmény elnyerését, ha már rendelkeznek nyugdíjaskártyával, annak felmutatásával jogosultak az ötszázalékos kedvezményre.

Az egészségháztól független, önálló a Zentai Gyógyszertár, a város területén két patikánk működik, valamint a község falvaiban is egy-egy, amelyekben összesen 21 foglalkoztatottal dolgozunk. A páciensek, illetve a vevőink érdekében mondunk le a bevételünk egy részéről. A piaci versengés diktálta feltételek mellett igyekszünk fenntartani a patikáinkat, hiszen mi sem kapunk állami támogatást az egészségügyi alapból, ugyanúgy dolgozunk, mint a többi magánpatika – mondta a gyógyszertár igazgatója.

Zentán már mintegy tíz gyógyszertár dolgozik, a város központjában lévő egyik legynagyobb magánpatikában azt az információt kaptuk, hogy náluk minden gyógyszerre, a gyógyászati segédanyagokra és táplálékkiegészítőkre egyarán 10–15 százalékos kedvezményt adnak, amit külön nem tüntetnek fel az árakban. Az egyre erősödő konkurencia és a polgárok vásárlóerejének a csökkenése miatt minimális haszonkulccsal forgalmazzák a készítményeket.

– A gyógyszernagykereskedőktől kapjuk a kereskedelmi árrést, ami 12 százalék szokott lenni, ebből gazdálkodhatnak utána, de előbb a gyógyszerek teljes árát ki kell fizetni a forgalmazóknak, majd csak utólag utalják vissza részesedésünket – mondták a magánpatikusok.

Forrás: http://www.magyarszo.com/hu/2556/vajdasag_zenta/119743/K%C3%A1rty%C3%A1ra-olcs%C3%B3bb-a-gy%C3%B3gyszer.htm#.VJFIJUj3ssg.facebook
2014.12.15.

Madárkarácsonyt szerveztek a Ludasi Látogatóközpontban. A gyerekek tökből, almából és magvakból készítettek ajándékota madaraknak. A Riparia Természetbarátok Egyesülete ezzel akarta felhívni a figyelmet arra, hogy télen fontos a madarak etetése.

Húsz gyerek érkezett, hogy karácsonyi ajándékot készítsen a madaraknak. Különböző formákat faragtak ki tökből, amelyek később a fákra kerültek.

Idén először szerveték meg a Madárkarácsonyt. A program során a gyerekek megismerkedtek a madáretetés folyamatával és fontosságával. Pahert Szebasztián, a Riparia Természetbarátok Egyesületének tagja: „Erre a programra igyekeztük bevonni a környező falvak diákjait, a tanárok és tanítók segítségével. A program célja egyrészt oktató, másrészt pedig a gyerekeknek egy természetközeli élményt is szeretnénk, illetve, hogy ők is részesei legyenek és segítség a madarakat, a természetet.”

A gyerekek testközelből is megismerkedhettek a madarakkal. Egy zöldike gyűrűzését követhették figyelemmel.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1738322014.12.10.

Szabadkán is megemlékeztek az emberi jogok világnapjáról. A helyi középiskolások részére pályázatot hirdettek.

A Minden emberi lény szabadnak, egyelő méltósággal és jogokkal születik témáról esszét kellett írniuk. A 66 munka szerb, magyar és horvát nyelven érkezett be. A magyar ajkú diákok munkái közül a Politechnikai Középiskola tanulója, Úri Szűcs Luca bizonyult a legjobbnak. Az első helyezettek tízezer dinár jutalmat kaptak.

„Az ENSZ december 10-én fogadta el az emberi jogok deklarációját. Úgy gondoltuk, hogy az idén egy irodalmi pályázatot írunk ki, mellyel a fiatalokat szólítottuk meg. Úgy gondoltuk, hogy a fiatalok gondolkodjanak el, és mondják el véleményüket, hogy a környezetükben, hogy látják az emberi jogok megvalósítását” – nyilatkozta Tóth Szalai Erika ombudsman-helyettes.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1731542014.12.10.

Adni öröm – jótékonysági műsort sugároz a Pannon Televízió december 21-én este fél 9-től ezen a címen. Az élő adás alatt rászoruló családokat mutatunk  be, akik számára adományokat, felajánlásokat várunk majd a műsor előtti héten és a program ideje alatt is.

Médiaházunk szegény családok bemutatásával hívja fel a figyelmet arra, hogy adni öröm, és nincs mindenki abban a szerencsés helyzetben, hogy melegben és gazdag, terített asztallal várja az ünnepeket. Eddig három család sorsát ismerhették meg nézőink. Hála az emberek összefogásának, ők már nem fáznak, és étel is került az asztalokra.

Kökény Mihály: „Hogy hányan voltak? Fogalmam sincs. Úgy húszan, harmincan biztosan. Vagy lehet, hogy többen is. Kaptunk olajat, cukrot, sót, kávét, tésztát.”

Flajsman Ibolya nehéz körülmények között neveli egyedül három gyermekét. Ők is kaptak segítséget.

Flajsman Ibolya: „Nem tudom meghálálni. Nincs szó erre, amit ők nekem megtettek. Rengeteg mindent kaptam.”

Urfiék otthonában öt gyermek vacogott. Az anyuka főtt ételt sem tudott adni a gyerekeinek. Már van tűzhelyük. Meleg van náluk, és étel is kerül az asztalra.

Kocsis Piroska: „A kályhán, mikor megkaptuk, másnap babpaprikást főztünk. Most megoldódott, hogy kaptuk a másik tüzelő sparheltot. Úgy döntöttünk, hogy ezen a tüzelő sparhelton főzünk.”

December 21-én, élő adásunkban további szegény családokat mutatunk majd be. „Szeretnénk megmutatni azt az óriási nagy segítséget, amit ezeknek a családoknak nyújtottak egész Vajdaságból. Újabb családokat is szeretnénk bemutatni, illetve felhívni a figyelmet néhány olyan szervezetre, akik igen nagy odafigyelést érdemelnének” – mondta Nemes Nagy Anita, az Adni öröm műsorvezetője.

A Pannon RTV az adományokat a Caritas segítségével juttatja el a rászorulóknak, amelyeket a segélyszervezet irodáiban adhatnak át Vajdaság-szerte. Amennyiben pénzzel támogatnák a rászorulókat, az összeget a Caritas 310-174188-91-es bankszámlaszámára, Adni öröm megjelöléssel küldhetik el. A műsor alatt a 024/621-401-es számon vagy az office@pannonrtv.com e-mail címen várjuk a felajánlásokat.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1730162014.12.09.

Csodasarkot kaptak a királyhalmi Petőfi Sándor Általános Iskola harmadik osztályos tanulói. Az ajándékot Wetzel Tamás,a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára adta át. Kárpát-medence-szerte idén is 50 Csodasarkot osztanak ki a Miénk a város játék nyerteseinek.

Ujjongva fogadták a királyhalmi harmadikosok a Csodasarok játékait. A társasjátékokra rögtön lecsaptak a fiúk, a könyveknek a lányok örültek meg a legjobban. A Miénk a város című játékon Erdélyi Nimród nyerte a csomagot osztálya számára. Sok érdekes munkát készített. „Kellett rajzolni, meg gyurmából is kellett készíteni, meg hajtogatni is kellett, meg írni is kellett. Origamiból hajtogattam egy kutyát, meg gyurmából csináltam gólyát, varjút.”

Az osztálytársak és a tanítónéni sem tudta, hogy Nimród milyen meglepetéssel örvendezteti meg őket karácsony előtt. Péity Teréz tanítónő: „Mindannyiunk számára óriási meglepetés volt, mert Nimród olyan jól titkolta, hogy amikor már biztos volt, csak akkor tudatta velünk. Nemcsak a játékban, de mivel oktató játék is van benne, a tanulásban is segíteni fog bennünket.”

A Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett programba több száz vajdasági óvodás és kisiskolás is bekapcsolódott. Kárpát-medence szerte 50 csodasarok gazdagítja az óvodák és iskolák felszereltségét, ezzel is otthonosabbá, gyermekközelibbé téve az intézményeket. Wetzel Tamás, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára: „Több mint 100 ezer forint az értéke ezeknek a játékoknak, amelyeket fel tudnak használni a gyerekek, illetve a pedagógusok. Szerintem nagyon jó dolog az, hogy nem magának nyeri meg a kisgyerek, hanem az osztályának, hogy együtt használják. Direkten akartuk jutalmazni azokat a gyerekeket ezen a pályázaton keresztül, akik valami pluszt akarnak nyújtani. Nem csak őket magukat, hanem az egész közösséget.”

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke hasznosnak tartja az anyaország ajándékát. „Könyvek, hasznos könyvek, játékok, logikai játékok, társasjátékok. Mind-mind arról szól hogy egy közösség, a gyerekek közössége hogyan tud önfeledten játszani, hogyan tudja a társas együttlétnek az örömét megtalálni.”

A királyhalmi gyerekek alkalmi műsorral köszönték meg az ajándékokat a vendégeknek.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1727852014.12.09.

Az első Rotaract klub 1968-ban alakult az Egyesült Államokban. Ma már világszerte 150 ezer szervezete van. A Rotaract aktivistái azt vallják, hogy a világ nagy kérdéseit ugyan nem tudják megoldani, de ha kinyújtják kezüket, s ezzel segítenek valakin, akkor már sokat tettek. A szabadkai szervezet hetedik éve szervez gyűjtést karácsony táján a rászorulóknak. A hét végén a Trgopromet 024 nevet viselő bevásárlóközpontjában gyűjtötték az adományokat, azokat majd a szabadkai és környékbeli rászorulók között osztják szét. A szabadkai szociális központból kapják meg a listát, és ennek alapján juttatják el a karácsonyi csomagokat oda, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

– Azoknak visszük el a csomagokat, akik nehéz anyagi helyzetben vannak, és azokra az idős emberekre is gondoltunk, akik távol a várostól, tanyákon élnek – mondta Bojana Jurić, a Rotaract aktivistája.

Lukács Viktor édességet tesz a kosárba. A palicsi kisfiú azt mondja, azoknak a szegény gyerekeknek küldi, akik nem kapnak karácsonyra ajándékot. Kekszet meg csokit rakott a bevásárlókocsiba, de nem egyet, mondta, hanem sok csokit meg kekszet.

A szervezők úgy gondolták, ha csak egy kilogramm liszttel vagy cukorral veszünk többet bevásárláskor, már akkor is segítünk valakin. Tartós élelmiszerek és tisztálkodási szerek kerültek a bevásárlókocsikba. Szombaton már a délelőtti órákban három megtelt. Szerencsés Ilona könnyes szemmel tette ajándékát a kocsiba. Azt mondta, az a jó, ha tudunk segíteni, bármilyen kevéssel is. Abban bízik, hogy ilyenkor, karácsony táján többeknek is megenyhül a szíve, mert nagyon sok a rászoruló.

A hajdújárási Fábián család a heti bevásárlásra érkezett a szabadkai üzletbe. A kasszától az útjuk a szolidáris kosárhoz vezetett. Attila azt mondja, környezetéből tudja, hogy sok a munkanélküli, sok a szegény ember, sőt nem is hisszük, mennyien éheznek. Ha bármilyen aprósággal is tudunk segíteni, tegyük meg, mondta, hogy legalább a legszebb ünnepen kerüljön náluk is valami az asztalra, a gyerekeknek meg jusson ajándék.

A szegénységnek nincs se nemzetisége, se vallási hovatartozása. Az adományokból kapnak a magyar, a szerb, a horvát és más nemzetiségű rászorulók is, mondták a Rotaract Klub aktivistái.

Forrás: http://www.magyarszo.com/hu/2548/vajdasag_szabadka/119427/A-szolidarit%C3%A1s-kosara.htm%27%272014.12.08.

Mikulásfutást szerveztek Palicson. A kilencedik rendezvényen sokan családjukkal együtt teljesítették a távot az észak-bácskai tó partján.A hideg idő ellenére mintegy 750-en rajtoltak el Palicson a Mikulásfutáson. A verseny legfiatalabb résztvevője egy 6 hetes kisbaba volt, a legidősebb pedig egy 73 éves néni. Volt aki a futás helyett a sétát választotta.

Bácsi Zoltán: „Az az igazság, hogy a lányommal lesétáltam, a Peti fiam pedig oda-vissza szaladgált, szerintem ő duplán teljesítette a távot.”

Bácsi Lujza Sára: „ Az tetszett a legjobban mikor futottunk, meg amikor kaptuk a díjat.”

Madarász Puskás Karolina: „Futottunk egy óra hosszát, az körülbelül 10 kilométernek felel meg. Minden évben részt veszek ezen a versenyen.”

Molli, a két éves retriever gazdájával tette meg a távot.

Karó István: „Most első évben futottuk le, mert ő elsején volt második éves, tehát mos az idén voltunk először.”

A legfittebb  Mikulások 10 kilométert futottak. Az évek folyamán egyre népszerűbbé vált az esemény – tudtuk meg Jánosi Elvira szervezőtől. „Évről évre egyre többen vannak, kicsik, idősek, fiatalok, öregek, tehát nagy öröm számomra ez, hogy az emberek ide kijönnek, és elfelejtik egy kicsit a mindennapi problémákat, és együtt vannak, mosolyognak és boldogok.”

Nagy Katalin, a Palics HK elnöke: „Ez egy nagyon fontos dolog, hiszen ilyenkor jön össze az a sok ember, nép, gyermek, akik máshol ilyenkor nem tudnak ilyenkor télközepén együtt lenni.”

A rendezvényen a legjobb kosztümöket is díjazták. A megmérettetés végén forró tea és zsíros kenyér várta a versenyzőket. Ezenkívül édességcsomagot és érmet is kaptak.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1725632014.12.08.

utrogestan

Hétfőn kezdik meg a gyógyszertárak feltöltését, vagyis a hét folyamán már lehet majd kapni Utrogestant a gyógyszertárakban. Azok a várandósok, akiknek az elmúlt hetekben szükségük volt a progeszteronpótlásra, a közösségi oldalakon szerveződtek és adtak egymásnak az orvosságból.

Az utrogestan, amit sok várandós a magzat megóvása érdekében használ, az ígéretek szerint hétfőn megérkezik a patikákba. Mint azt a bebac. com portál megtudta, a hiányra azért került sor, mert az orvosság nem kapta meg időben a kereskedelmi engedélyt, amelyet a szerbiai törvények szerint ötévente kell megújítani. Az Utrogestant a Sonimed nevű cég forgalmazza.

A Sodimedben azt nyilatkozták a múlt héten, hogy az orvosság egyelőre vámkezelésen van, s várhatóan 8-tól érkezik meg a gyógyszertárakba.

Hetek óta nem lehet Utrogestant kapni az országban, amely orvosság folyó év februárja óta ingyenes azon várandósok számára, akiknek a szedés elengedhetetlen, így a 295 dináros hozzájárulást sem kell érte fizetni.

A progeszteronpótlás, amennyiben a várandós nő progeszteronszintje alacsony, megelőzi a spontán vetélést.

Szerző: babamama.rs

Forrás: bebac.com2014.12.08.

Az Óbecse Községért Polgári Csoport szokásához híven immár harmadszor ajándékozott egy 165 kilós hízót az óbecsei Lurkóház védenceinek. Minden évben december elején van a hagyományos disznóvágás, melyet a polgári csoport aktivistái tartanak a Lurkóház udvarán, jótékonysági akció keretében. Szombaton került sor a disznótorra, amelyre meghívást kapott Óbecse testvérvárosának, Sátoraljaújhelynek a vezetősége is. A meghívottak kedves ajándékokkal lepték meg a ház lakóit, és betekintést nyerhettek az intézmény munkájába is. A vendégek és házigazdák kellemes órákat töltöttek együtt, biztosítva a kis lurkók számára azt, hogy ne csak a közelgő ünnepeken csillogjon a szemük, és legyen mosoly az arcukon, hanem az év többi napja is gondtalan lehessen.

Forrás: http://www.magyarszo.com/hu/2547/vajdasag_obecse/119391/Diszn%C3%B3tor-az-%C3%B3becsei-Lurk%C3%B3h%C3%A1zban.htm2014.12.08.

Az idén Szabadka a házigazdája a Szerbiai Hivatásos Bábszínházak Találkozójának, egyben a Gyermekszínház a 80. évét ünnepli. A nagy eseményről Árokszállási S. Márta, a Gyermekszínház igazgatója és Husnyák Andrea művészeti titkár számoltak be. Mint azt hallhattuk, a fesztivált minden évben más városban szervezik meg, Szabadkán két évvel ezelőtt volt, ezúttal pedig azért lesz ismét városunk a vendéglátó, mert egybeesik a Gyermekszínház jubileumával. A fesztiválon jelen lesz Szerbia szinte összes hivatásos bábszínháza, majd pedig a rijekai bábszínház 9-én 18 órától ajándék előadással, a Jancsi és Juliskával kedveskedik a társulatoknak és a közönségnek. A rendezvény folyamán hét előadást láthatunk, újvidéki, nagybecskereki, kragujevaci, niši és belgrádi bábszínházak előadásában, 9-én 14 órától pedig a szabadkai Gyermekszínház bemutatja a Lancelot lovag históriája című produkciót. Az előadásokat a Gyermekszínházban és a Kosztolányi Dezső Színházban lehet megnézni, jegyár 150 dinár. A fesztivál versenyjellegű, a szakmai zsűrit Živomir Joković, Ksenija Krnajski és Biljana Vujović alkotják. A rendezvény ünnepélyes megnyitója vasárnap 19 órától lesz, a díjkiosztó 9-én, azaz kedden szintén 19 órától a Gyermekszínházban. Az esemény idején a Gyermekszínház előterében egy kiállítást lehet megtekinteni, amely visszatekint az intézmény elmúlt 80 évére.

Forrás: http://www.magyarszo.com/hu/2545/vajdasag_szabadka/119316/Kett%C5%91s-%C3%BCnnepl%C3%A9s.htm#.VIWAVUrjl14.facebook2014.12.07.

Mikulás-napi ajándékokat kaptak a lurkóházak lakói. Az óbecsei és a dreai házba édességből, tanszerekből ésélelmiszerből álló meglepetéscsomagok érkeztek.

Már ünnepi hangulat van az óbecsei Lurkóházban. A gyerekek karácsonyi énekeket dalolnak és a dekoráció is az ádventet idézi. A Poverello Alapítvány által két éve létrehozott óbecsei Lurkóházban több mint húsz gyermekről gondoskodnak a nevelők. Rác Kolompár Anasztázia: „Reggel nyolcra jövünk, reggeli fél kilenckor van, bejövünk a terembe. Tanulunk és megcsináljuk a házit, ha az kész, akkor kézműveskedünk is.”

Pénteken vendégek érkeztek az intézménybe. Szegedi fiatalok karácsonyi drámajátékukkal lepték meg a lurkókat, a VMSZ képviselői pedig ajándékokat hoztak. Harmath Károly ferences rendi szerzetes: „Ezek a szeretet jelei, minden olyan embernek, aki megajándékoz bennünket, hálával tartozunk és ezúton is köszönjük nekik. Abban reménykedünk, hogy még többen támogatnak bennünket, hiszen nagyon nehéz működtetni ebben a gazdasági helyzetben a lurkóházakat.”

A gyerekek örömmel bontották ki az ajándékokat. Ezután a dreai Lurkóházat is meglátogatták a VMSZ képviselői. A két intézménybe közel negyven tanszercsomagot, száraz élelmiszert és nyolcvan kilogramm húst vittek. Molnár Viktor, a VMSZ Óbecse községi elnöke: „Ezt fontosnak tartjuk, mert tudomásunk szerint főleg adományokból tartják fenn a Lurkóházakat és minden kisebb-nagyobb adomány jól jön.”

Pál Károly, a párt ügyvezető alelnöke elmondta: ezzel szeretnék megköszönni a Lurkóházak üzemeltetőinek az áldozatos munkát. „Lehetőséget adnak arra, hogy az itt minden nap megjelenő gyerekek valamilyen módon esélyt kapjanak arra, hogy ebben a mi magyar társadalmunkban egyenrangúakká nőjék ki magukat.”

Vajdaságban három Lurkóház működik, ahol több mint hatvan hátrányos helyzetű gyereknek segítenek az étkeztetésben, iskoláztatásban, tanulásban, felzárkózásban az ott dolgozó nevelők és önkéntesek.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1722112014.12.07.

A Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezet által életre hívott rendezvény keretében a készült madárházakat később amadáretetőkkel együtt a helyi rekreációs parkban szeretnének majd elhelyezni.

A szombati program résztvevői fontosnak tartják mind a madarak, mind pedig a természet védelmét.
Tényi Ferenc: „Azért tartom fontosnak a madárházépítést, hogy a madarak el tudjanak bújni a hideg elől, és hogy legyen menedékük.”
Miklós Ferenc: „Sajnos úgy tűnik, hogy egyre kevesebb a környezetünkben a madár, és ennek szeretnénk gátat szabni.”

A programban a rendezvényt szervező Zöldike Természetvédelmi Egyesület mellett annak több partnerszervezete is részt vett. Kiss Zoltán elnök, az óbecsei Ökobecse Egyesület elnöke: „Próbálunk újrahasznosított tárgyakból készíteni használati és dísztárgyakat, ez alkalommal most a műanyagflakonból készült madáretetőket hoztam el, de készítettünk papírból és ruhaanyagból is újrahasznosított dolgokat.”

A mostani akció szervezőinek elsődleges célja a gyermekek környezettudatosságra való nevelése volt. Báity Ferenc, a moholi Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezet elnöke: „Ezt a mai rendezvényt annak apropóján szerveztük meg, hogy szeretnénk a gyerekeket egy kicsit oktatni, hogy elvegyük a figyelmüket az internettől, a kompjutertől, kicsit törődjünk a minket körülvevő természettel, mert úgy gondolom, hogy oda kell figyelni a természetvédelemre, hogy minél többet törődjünk vele.”

A Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezet távolabbi tervei között a környezetvédelem népszerűsítése mellett több konkrét projekt megvalósítása is szerepel. Ezeket különféle pályázati támogatások révén kívánják megvalósítani.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1724192014.12.06.

csoda

Emlékszem, hogy a téli ünnepkör nálunk mindig az együttlétről, a közös programokról, közös délutáni filmezésekről, az otthon feldíszítéséről szóltak. Lehet, hogy nem volt ez minden évben pontosan így és nem alakult minden alkalommal ugyanolyan meghittre, mégis mindig örömmel vártam és sajnáltam, ha eljött a január közepe és le kellett bontanunk a karácsonyfát.

Az ajándékozás sem maradt el sohasem, s ugyan voltak nagyon nehéz éveink, mindig megleptük egymást valami aprósággal. Így volt ez egészen kicsi koromban, s így van ez a mai napig. Mert ugyan most már én is anya vagyok, még ma sem bírom ki, hogy ne csempésszek a szüleim, testvérem és családja tagjainak cipőibe egy-egy kisebb meglepetést. Nem tudok erről leszokni, és nem is akarok.

S most, hogy idén a téli ünnepkör idején másfél éves lesz a kisfiam az ajándékozás, a csodavárás még nagyobb értelmet nyert.

Az, ahogyan egy egészen kicsi gyermeknek minden csodálatos és izgalmas bennünk, felnőttekből is csodálatos dolgokat hoz elő. Az adventi koszorú gyertyáinak lángja is örömmel tölti el a gyermeket és így szép perceket okoz a szülőnek, nagyszülőnek is, akik a mindennapok feladatai és nehézségei miatt már nehezebben veszik észre milyen csodás is a világ.

S ahogyan a koszorút készítettük, olyan örömmel pucoltuk ki tegnap együtt a kiscsizmát, amiben minden nap körbejárjuk és megcsodáljuk a környéket. Kitettük az ablakba, s tágra nyílt szemekkel figyeltük mit is mesél nekünk Apa a Mikulásról…

Mesélhet arról, hogy Szent Miklós a gyermekek és a diákok védőszentje, s valószínűleg a mai, ajándékosztó püspöksüveges Mikulás előképének tartják. Az, hogy a piros ruhás mikulás december hatodikának hajnalán eljön a gyermekekhez és ha az elmúlt évben jól viselkedtek megajándékozza őket, mindössze egy évszázadra visszanyúló népszokás. A mai gyermekeknek mesélt legenda szerint a Lappföldön élő Mikulás apó felszerszámozza rénszarvasait, amik sebes vágtával felrepítik az ajándékokkal roskadásig megrakott szánkóját a felhők közé, hogy minden gyerekhez időben eljussanak a várva várt ajándékok. S ugyan nagyon sokan a Mikulást összemossák a Télapóval, ami teljesen új keletű kitalált személy, véleményem szerint a lényeg mégsem ebben rejlik, hiszen a gyermekek fantáziavilágába sok minden belefér. A fontos az, hogy higyjenek a csodákban, hogy örömmel várakozzanak, s örömüket leljék az együtt töltött időben. Így nem az a fontos, hogy Apa milyen információkat adott át a gyermeknek, hanem az, hogy azt hogyan tette, milyen saját történetet talált ki a számára és hogy másnap őszinte lelkesedéssel, együtt tudjon örülni a gyermekkel együtt, ha csizmájában ajándékot talál.

A Mikulás, a karácsony, az ünnepek a gyermek számára nem az ajándékozásról szólnak, amennyiben kialakul egy meghitt hangulat. Hiszen a gyermek is azért boldog és azért élvezi a várakozást, mert a mindennapokat az együttlét, a közös tevékenység tölti ki. Hiszen közösen zajlik ilyenkor mindaz, ami az év közbeni kapkodásban lényegét veszti. A főzés, sütés, terítés, díszítés, s talán még a takarítás is.

Mi szülők pedig nagyon is fontos ajándékot adunk át ilyenkor a gyermekünknek, hiszen megtanítjuk varázsolni, csodákban hinni, belefeledkezni egy-egy ünnepi pillanatba. S ez bizony nagyon fontos. Minél tovább hisz a gyermek a csodákban, annál jobb, s ugyan egy nap úgyis lehull a lepel, s ettől egy picit mindenki szomorú lesz, de akkor is nagy örömmel tisztítjuk majd ki a csizmát, díszítjük fel a fenyőfát és várjuk majd a csengettyűszót.

Addig azonban álmodunk és mesélünk. Csodás vidékekről, rénszarvasokról, manókról és angyalokról.

Ma reggel remélhetőleg mindenkihez ellátogatott a Mikulás. Csendben jött, titokban, senki sem látta. De a kitisztított cipőkbe apró ajándékokat csempészett. Az ajándék pedig nem más, mint figyelmesség, szeretet, odaadás, akármilyen formában is érkezzék.

Szerző: Tómó Margaréta

Magyar Szó2014.12.05.

Csúszdát kapott a királyhalmi Napraforgó óvoda játszótere. Az egyik benzinkút által adományozott játéknak nagyon örültek a gyerekek és az óvónők is. A gyerekek már ki is próbálták az új csúszdát. Már régóta vártak erre a játékra.

A királyhalmi óvoda takaros és jól felszerelt, Fogarasi Vida Gabriella már tizennyolc éve dolgozik a Napraforgó óvodában. Lelkesen mesél az óvoda működéséről, és kifejezetten örül, hogy az ünnepek közeledtével egy ilyen adományt kaptak. „Ez nekünk egy nagyon-nagyon jó dolgot, nagyon szép dolgot jelent. Mivel nagy az udvarunk, sok játékszer elfér, és már hiányzott is egy ilyen. Hintánk meg mászókáink vannak, de csúszdánk, házikónk nincs. A gyerekek nagyon örülnek neki.

”A Napraforgó óvodában két csoport is van, akikkel két óvónő és egy kisegítő foglalkozik. Összesen 32 gyerek élvezheti az új csúszdát, amelyet most egy benzinkút jóvoltából kapott az óvoda.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1719542014.12.05.

A kelebiai Eprecske óvoda ma hivatalosan is kitárta kapuit a gyerekek előtt. Az új objektum több mint 20 évvel ezelőtt is óvodaként szolgált, azóta azonban teljesen lepusztult. Felújítását Szabadka önkormányzata mintegy 9 és fél millió dinárral támogatta.

A 180 négyzetméteres épületet a legmodernebb felszereléssel látták el. Több mint 50 gyermek tölti majd itt a mindennapjait. A bölcsődésektől kezdve a nagycsoportos óvodásokig mindenkinek jut hely. Kelebia egyébként egyike azon vajdasági településeknek, ahol az általános tendenciával ellentétben nem csökken, hanem növekszik a népszaporulat.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1721402014.12.04.
A Manó Kuckóban (Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Santity utca 27., Szabadka) 2014. december 4-én, 17 órai kezdettel, Csodavárás - ünnepek a gyermek szemével címmel előadásos-beszélgetős alkalom lesz. Azt járjuk körbe,hogy vajon miért fontos a csodavárás képességét jó sokáig megőrizni? Hogyan segítenek bennünket az ünnepi rituálék? Milyen legyen gyerekkel a karácsony, mit mondjunk, mit meséljünk? A beszélgetést Ricz Dencs Tünde, mentálhigiénés szakember vezeti. Gyerekeknek hozzatok szobacipőt, játékokat. S a közelgő ünnepre való tekintettel ügyes anyukák sütijeit (lehetőség szerint ne krémeset) megköszönjük.
 
 
A Manó Kuckóban (Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Santity utca 27., Szabadka) 2014. december 4-én, 17 órai kezdettel, Csodavárás - ünnepek a gyermek szemével címmel előadásos-beszélgetős alkalom lesz. Azt járjuk körbe,hogy vajon miért fontos a csodavárás képességét jó sokáig megőrizni? Hogyan segítenek bennünket az ünnepi rituálék? Milyen legyen gyerekkel a karácsony, mit mondjunk, mit meséljünk? A beszélgetést Ricz Dencs Tünde, mentálhigiénés szakember vezeti. Gyerekeknek hozzatok szobacipőt, játékokat. S a közelgő ünnepre való tekintettel ügyes anyukák sütijeit (lehetőség szerint ne krémeset) megköszönjük.

Forrás: https://www.facebook.com/fondacijaexspecto?fref=ts


2014.12.04.

A hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok, illetve a rászoruló családok megsegítésére indít karácsonyi adománygyűjtőakciót a Vajdasági Magyar Szövetség magyarkanizsai községi szervezetének Ifjúsági és Női Fóruma. A fiatalok három településre, Völgyesre, Újfalura és Oromra terjesztették ki idei akciójukat, amit jövőre községi szinten kívánnak megszervezni.

Tavaly 67 csomagot tudtak összegyűjteni. Most ezt szeretnének túlszárnyalni. A magánszemélyek és vállalkozók felajánlásait Erdélyi Olivér, az Ifjúsági Fórum képviselője az oromi gabonatároló épületében veszi át. Szeles Viktória, a Női Fórum elnöke a ma délelőtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a magánszemélyek mellett ők is számítanak a vállalatok és vállalkozók támogatására.

„Tisztelettel kérjük a lakosságot, hogy akinek van feleslegessé vált, de használható, jó állapotban lévő ruhája, cipője, meséskönyve, játéka, és segíteni szeretne a rászorulóknak, az adományokat átadhatja a magyarkanizsai VMSZ Női Fórum irodájában, december 19-ig, minden munkanapon 9 és 12 óra között” – mondta Szeles Viktória.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1718292014.12.04.

Azok a gyerekek, akik eddig ezt kapták, ezentúl kénytelenek az államilag támogatott, klasszikus védőoltást felvenni. A klasszikus és a kombinált vakcina csak mellékhatásaiban különbözik, hatóanyagában nem. Az egyikért fizetni kell, a másikért nem.

A Szerbiában kötelező védőoltások közül az utóbbi időben egyre gyakrabban szó esik a kombinált oltásról. Most ismét nem lehet beszerezni az ötkomponenses védőoltást a gyógyszertárakban, amely a torokgyík, a szamárköhögés, a járványos gyermekbénulás, a tetanusz és a Haemophilus influenza B típusú baktérium által okozott agyhártyagyulladás ellen véd.

A szülők közül eddig többen is megvásárolták, mert jobbnak tartják, mint az egészségházban kaphatót.

Raffai Ágnes: „Azt nagyon becsültem a doktornőben, aki megnézte a kislányunkat, hogy ő nem akart ránk erőltetni semmit. Azt mondta, hogy mind a két injekció jó, annyi a különbség, hogy az egyiknél, amiért fizetni kell, egyszer szúrják a gyereket és általában nincs mellékhatás. A másikért nem kell fizetni, ott viszont háromszor megszúrják a gyereket.”

A védőoltásra hirtelen reagál a szervezet, ezért előfordulhat bőrpír vagy duzzanat az oltás helyén, étvágytalanság, ingerlékenység, bágyadtság. Ritkábban magas láz. A vakcinákra azonban szükség van.

„A védőoltás azért tényleg egy biztonságos dolog, és elkerülhetjük egy nagyon-nagyon súlyos, maradandó betegséget eredményező állapot kialakulását. Én mindenféleképpen védőoltás párti vagyok, ami ezeket a kötelező védőoltásokat illeti. Persze léteznek olyan védőoltások, amelyek nem kötelezőek” – magyarázta Ladóczki Szalma Csilla gyermekgyógyász, kardiológus.

Azok a szülők, akik elutasítják a kötelező védőoltást, az új törvény szerint 20-tól 50 ezer dináros büntetést fizetnek majd. Annak ellenére, hogy a védőoltások felvétele Szerbiában kötelező, évente körülbelül 2000 iskolába induló gyermeknél derül ki, hogy nem vette fel az oltásokat.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1717132014.12.04.

Ma van a fogyatékkal élők világnapja. A zentai önkormányzat illetékesei délelőtt a városháza Andruskó-termébenfogadták a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete gondozottjait.

Szavalatokkal köszöntötték a zentai önkormányzat illetékeseit a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezet gondozottjai. A fogyatékkal élők világnapja alkalmából fogadták őket a Városházán. A szervezet napközis foglalkozásai keretében jelenleg húsz értelmi fogyatékos személlyel foglalkoznak napi rendszerességgel, akikkel viszonylag jó körülmények között dolgozhatnak. Rác Magdolna, a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezet elnöke: „Úgy érzem, hogy jó helyzetben vagyunk, megindult a kombink is, amit kaptunk, most már tudunk vele közlekedni, a fűtésünk is, meg az önkormányzat a rezsinket is támogatja, benne vagyunk a költségvetésben, és úgy érzem, hogy idézőjelben mindenünk megvan.”

A zentai önkormányzat illetékesei fontosnak tartják, hogy biztosítsák a szervezet működéséhez szükséges feltételeket. Ceglédi Rudolf polgármester: „A zentai község önkormányzata anyagilag támogatja, az ott dolgozók fizetését biztosítja, utána helyiséget, épületet biztosítunk számukra, és a lehetőségekhez mérten alkalom adták más segítséggel is, az idén ez egy kombi átadása volt a számukra, ami megkönnyíti a fogyatékkal élő gyerekeknek a szállítását az oktatásra.”

A fogyatékkal élők világnapját világszerte december harmadikán ünneplik. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a fogyatékkal élők elfogadásának és társadalomba való integrálásának fontosságára.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1717612014.12.02.

Gyakorlatközpontú műhelymunka kismamáknak és szülő pároknak

A vajúdás és a szülés egy különleges átmeneti állapot a várandósság és az anyaság között. A természetes szülés akkor lehet biztonságosl, ha az anyát és születendő gyermekét támogató fizikai és lelki jelenlét veszi körül. Ez a jelenlét olykor passzív - csendes, máskor aktív, cselekvő. Hogy mikor mire van szükség azt a szülés menete és a vajúdó nő fizikai és lelki állapota határozzák meg. 

Vajúdástámogatásnak számít a támogató, nyugodt jelenlét, minden olyan testhelyzet, nem gyógyszeres fájdalomcsillapító és lazító módszer, masszázs technika, és eszközhasználat, amely megkönnyíti a vajúdás és a szülés menetét. 

A műhelymunka során szó lesz az élettani vajúdás folyamatáról, a vajúdás különböző szakaszaiban alkalmazható támogató módszerekről, kényelmi intézkedésekről valamint az érzelmi támogatás szerepéről. A résztvevők megtanulhatják, hogy milyen külső jelekből olvashatunk a vajúdás előrehaladásáról, mikor mivel segíthetnek a vajúdónak a leghatékonyabban, valamint gyakorolhatják is a vajúdástámogató technikákat. Szó lesz az illóolajakról, a szülés alatti hangadásról, a légzésről, a relaxációról és a vizualizációs technikák előnyeiről. 

A műhelyfoglalkozást elsősorban a már 30-dik hetet betöltött kismamáknak és olyan szülő pároknak ajánlják, akik együtt szeretnék megélni gyermekük születését. 

Helyszín: 
Szabaka, Aranykapu Játszóház, Népkör MMK

Időpont: 
2014. 12.8. 17:00 – 20:00

Árak:
1000 dinár, 1500 dinár pároknak
A műhelyt vezeti: Balázs Vataščin Emese, gyógytornász, dúla és jógaoktató

További információ és jelentkezés: +38169 167 7875

Forrás: http://www.magyarszo.com/hu/2539/egeszseg_egeszsegugy/119108/Vaj%C3%BAd%C3%A1st%C3%A1mogat%C3%A1s.htm2014.12.02.

Atropin alkaloid jelenlétét mutatta ki a német élelmiszerbiztonsági hatóság svájci előállítású bébiételből (gabonapép) egy piaci ellenőrzést követően. Az Alnatura márkajelzésű bio, négy magvas gabonapépet Magyarországon a Drogerie Markt Kft. (DM) üzletlánc forgalmazza. A vállalkozás a 14.152.1 számú tételazonosítóval és 30.11.2015 minőségmegőrzési idővel előállított terméktételeket a riasztást követően saját hatáskörben azonnal kivonta a kereskedelmi forgalomból, majd megsemmisítette azokat.

Az atropin kémiai szerkezete szerint egy ún. tropán vázas alkaloid, melyet a nadragulya (Atropa belladonna) és más, a burgonyafélék családjába tartozó növényekből vonnak ki. Az alkaloid a növényekben másodlagos anyagcseretermékként keletkezik, és gyógyszerként számos, az ún. paraszimpatikus idegrendszert* gátló hatása van. A tropán alkaloidokat tartalmazó növényi kivonatokat évszázadok óta használják az orvoslásban, pl. sebek, köszvény vagy alvászavarok kezelésében.alnatura

Az atropin elsődlegesen hatással van:
- a könny-, a nyál-, és a verejtékmirigyek kiválasztásának, valamint a hörgő váladék és a gyomorsav termelődésének a csökkenésére,
- a gyomor-béltraktusban és a húgyhólyagban lévő simaizomzat tónusának és mozgékonyságának a csökkenésére,
- hörgőtágulásra, valamint
- a szívritmus változásra,
- hatására a pupilla kitágul és a szem akkomodációs képessége csökken.

Mellékhatásai között jelentkezhet szívműködés zavara, szédülés, hányinger, homályos látás, egyensúly-vesztés, pupillatágulat, fényérzékenység, zavar, izgatottság és hallucinációk.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2013-ban 0,016 µg/ttkg akut referencia dózist (ARfD) állapított meg az atropin és egy másik tropán alkaloid, a szkopolamin összegére. Ez az a napi bevitel mennyiség, amelyet meghaladva a termék fogyasztásával az egészségügyi kockázat már nem zárható ki. Az érintett tételben a német hatósági ellenőrzéskor mért alkaloid mennyisége 12,1 µg/kg volt, ami a betakarítás során szennyeződésként kerülhetett a termékbe. Az atropin tartalom miatt a 14.152.1 számú tételazonosítóval és 30.11.2015 minőségmegőrzési idővel előállított terméktételek fogyasztása nem biztonságos. Az érintett tétel kereskedelmi forgalomban már nem kapható, azonban 26 dobozzal értékesítettek belőle. A hatóság kéri a fogyasztókat, hogy, akiknél a fenti azonosítókkal megegyező termék található, ne fogyassza el!

Forrás: http://babamama.rs/veszelyes-bebietel-nalunk-is-kaphato/2014.12.02.

Ösztöndíjpályázatot hirdetett Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Balassi Intézet. Fiatal határon túli magyar oktatókat, valamint egyetemistákat és doktoranduszokat támogatnak.

Azokat a fiatal határon túli magyar oktatókat támogatják, akik szülőföldjükön felsőoktatási intézményben dolgoznak. A szerb, román, szlovák vagy ukrán állampolgárságú, magyar nemzetiségű pályázók között legfeljebb 80 ösztöndíjat ítélnek meg, személyenként havi 50 ezer forintot. „Az idei évben újdonság a korhatár. Aki ez év július 1-jéig nem töltötte be a 38. életévét, az pályázhat. Régebben 36 év volt a korhatár, ez picit meg lett növelve” – mondta el Dobó Márta, a szabadkai CMH irodavezetője.

Megjelent a Soós Kálmán ösztöndíj kiírása is. A tanulmányi támogatásra azok jelentkezhetnek, akik a szülőföldjükön mester vagy doktori képzésben, illetve magyarországi felsőoktatási intézmények szerbiai kihelyezett alap- vagy mesterképzésében vesznek részt. A támogatási keretösszeg összesen 15 millió forint. „A mesterképzésben résztvevők 20 ezer forint/hó 10 hónapon keresztül, a doktori képzésben résztvevők 40 ezer forint/hó szintén 10 hónapon keresztül, illetve a kihelyezett képzésben résztvevők is 20 ezer forint/hó.” Ennyi támogatás jár a Soós Kálmán ösztöndíj sikeres pályázóinak.

Jelentkezni mindkét ösztöndíj esetében december 8-ig lehet. Bővebb információ a CMH iroda honlapján, a www.cmh.org.rs -en található.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1693832014.11.29.

Holnap van advent első vasárnapja. Advent Jézus születésére való felkészülés és várakozás időszaka. Az ünnep vasárnapján meggyújtunk egy gyertyát az adventi koszorún. Újvidéken a gyerekeknek szerveztek foglalkozást, ahol ők maguk készíthették el az adventi koszorút.

A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ játszóházában hat óvónő szervezi a foglalkozásokat. Céljuk az, hogy a gyerekek szórakozás közben fejlesszék kézügyességüket és valamit tanuljanak is. „Nem egy hagyományos koszorú lesz, hanem a gyerekek kézlenyomatából fog készülni. A gyerekek szívesen jönnek ide hozzánk, nagyon szeretnek a játszóházba jönni, játszani velünk, barkácsolni” – meséli Vajda Éva óvónő.

A játszóházban ez alkalommal sem feledkeztek meg a legkisebbekről. Őket a babajátszóba várták szüleikkel együtt. „A szülőkkel együtt vesznek részt a gyerekek a foglalkozáson, a szülők ölében ülve vagy a szőnyegen mászkálva hallgatják a mondókákat, dalocskákat” – fűzte hozzá Vicsek Annamária szervező.

Az adventi koszorú készítése után jövő szombaton is várják a legkisebbeket a játszóházba. Akkor a Mikulás látogatja meg a gyerekeket.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1709342014.11.28.

Ma tartja első ülését a beteg gyermekek külföldi gyógykezelését segítő alap felügyelő bizottsága és ezzel az Alap hivatalosan is megkezdi munkáját, jelentette be az RTS műsorában Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter.
Lončar elmondta, ahhoz, hogy valaki az alaphoz forduljon, elengedhetetlen annak igazolása, hogy Szerbiában már minden gyógykezelési lehetőséget kimerítettek. „Ez azt jelenti, elengedhetetlen, hogy több orvos egybehangzóan állítsa azt, hogy ebben az országban már nem lehet ezeken a betegeken segíteni. A következő lépés egy szakmai bizottság felállítása, amely megállapítja, mi a következő lépés és annak feltérképezése, hol, milyen lehetőségek vannak külföldön az említett betegség kezelésére”, mondta a miniszter, aki hozzátette, az alap működéséért a szerb kormány vállalt garanciát, az alap működését viszont anyagilag mindenki támogathatja – jogi és magánszemélyek egyaránt. „Az alap működése átlátható lesz – Szerbia minden polgára betekintést nyerhet abba, ki mennyit fizetett be. Lesz deviza- és dinárszámla is”, emelte ki Lončar.

Elsőbbséget a gyermekek élveznek, a polgárok és a vállalatok pedig befizethetik támogató adományaikat az alap folyószámlájára. (Vajdaság MA)

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1707402014.11.28.

Jónak lenni jó jelszóval szervez karácsonyi jótékonysági akciót a kelebiai plébánia, a Caritasszal karöltve. Az összegyűlt adományokat szegény sorsú családok, gyerekek között fogják szétosztani. Az adventi időszakban várják a kelebiai templomban a tartós élelmiszereket, tüzelőfát, ruhákat, édességeket és játékokat.

„Nem pénzadományokat, hanem elsősorban olyan adományokat várunk, amelyeket a ténylegesen rászoruló családoknak szét tudunk osztani. Akik ebben tudnak nekünk segíteni, pontosabban azoknak a családoknak, akik ezt majd örömmel fogadják, akkor azt tegyék meg. Keressenek meg bennünket. Advent első vasárnapjától egészen a negyedik vasárnapjáig tart ez a gyűjtési akció. De, ha utána keresnek meg minket, akkor is garantálni fogjuk, hogy az adományok eljutnak a rászorulókhoz” – mondta el Paskó Csaba plébános.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1706212014.11.28.

Középiskolákat és diákotthonokat támogatott a Tartományi Oktatási Titkárság. A pénteken aláírt szerződéseknekköszönhetően a tanulóknak új számítógépeket biztosítanak, felújítják egyes intézmények épületét, máshol pedig a biztonságra költenek.

A pályázatnak köszönhetően 125 vajdasági középiskola és 16 diákotthon kapott támogatást. Az iskoláknak 50, míg a diákotthonoknak 20 millió dinárt osztottak ki.

Gyivánovity Róbert, a szabadkai Középiskolai Diákotthon igazgatója: „Mindazokat a fölszereléseket kértük, amik még hiányoznak. A szabadkai diákotthon egy állandó jellegű felújulás alatt van, tehát a konyha, mivel, hogy az épület bővült, a konyha is bővült, így hát a konyhai eszközöket, gépeket rendeltünk.”
Gilice Hilda, az adai Műszaki Középiskola igazgatója: „Projektorokat, számítógépeket, ezen felül a kamerarendszerünknek a kibővítését, valamint laptopoka és nagy örömünkre sikerült kétszázötvenezer dinárt nyernünk.”

A iskolák főleg számítógépek vásárlására fordítják majd a pénzt. A pályázatra nagy volt az érdeklődés – mondta Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár. „Ez is egy jelzés arra vonatkozóan, hogy a jövő évben akár nagyobb összeget is elő kell látnunk a költségvetésben erre a célra, hiszen ezek az igények mind megalapozottak.”

A titkárság azt tervezi, hogy jövőre az általános iskolák részére is készítenek pályázatot különféle felszerelés vásárlására.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1708002014.11.25.

Kiváló hangulatban telt a szombat esti Tini és Ifjúsági Táncdalénekes Vetélkedő. A temerini sportcsarnokot zsúfolásig megtöltötték a nézők, az est sztárvendége pedig a Beatrice együttes frontembere, Nagy Feró volt.  

Több hónapos előkészület után szombat este megtartották a Tini és Ifjúsági Táncdalénekes Vetélkedő döntőjét. A zenés vetélkedőn nem csak balladák, de rockzenék is elhangzottak.

A versenyzők tini és ifjúsági kategóriában mérték össze zenei tehetségüket. Összesen 15-en léptek színpadra. A zsűri a hang tisztaságát, a megjelenést és az előadásmódot osztályozta.

Guzsvány Izabella, operaénekes: „Voltak évek, amikor voltak kész koreográfiák az énekesek részéről. Ez újabban nem jelenik meg. Lehet, hogy az a hang tisztaságára is kihatna, vagy egyáltalán a komplett produkcióra.”

A tini kategória győztese a muzslyai Mezei Szimóna, az ifjúsági kategória első helyezettje pedig a temerini Kurcinák Arnold lett

Mezei Szimóna: „Ez a díj felbecsülhetetlen díj, mivel a zene mindig jelen van az életemben, az éneklés, a zenélés és a zene az életem.”

Kurcinák Arnold: „Ez egy jó megmérettetés a temerinieknek és a Temerin környéki településeken élőknek, hogy a fiatalok meg tudják mérettetni magukat az énekben, és ez szerintem tök jó dolog.”

Az est sztárvendége a magyarországi Beatrice együttes frontembere, Nagy Feró volt, aki fergeteges hangulatot teremtett örökzöld slágereivel.

 Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=169821

 2014.11.22.

Előadásokon, múzeumi tárlatvezetésen, városnézésen és gyárlátogatáson vettek részt a budapesti Varga István Kereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola diákjai Szerbiában.A Határtalanul elnevezésű programban Szabadkára is eljutottak a diákok. A budapesti iskola a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolával működik együtt a programban. A látogatás négy napja alatt számos előadást hallgatnak meg a diákok.

Karási Mátyás, a Varga István Kereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola diákja: „Először az iskolába mentünk, ahol egy hölgy bemutatta nekünk a Minipani céget, és annak működését, illetve a franchise rendszert, hozott nekünk kóstolót onnan. Egy úr bemutatta nekünk a piaci körképet és annak gazdálkodását.”

Ibus Krisztián, a Varga István Kereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola diákja: „Meglátogattuk a Szójaprotein gyárat, ahol körbevezettek minket. Megmutatták mit hol csinálnak, mik a lépések. E szűk körbevezetés után egy termékbemutatóval vártak minket, ahol ismertették a termékeket.”

A diákok a szakmai előadások és a műhelymunkák mellett meglátogatták a szabadkai múzeumot, és a Városháza kilátójából is megtekintették a városi látképet.

Domján Zsuzsa projektvezető szerint fontos, hogy a diákok ne csak az iskolapadban ülve tanuljanak, és ez a lényege ennek a programnak. „Ez a program az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott szakközépiskolák közötti együttműködés. A lényege az, hogy egy hazai, magyarországi partner intézmény keressen egy testvér iskolai kapcsolatot a határon túlon, és azokkal a gyerekekkel, valami hasonló szakmacsoportban egy projekten együtt dolgozzanak.”

A hazatérés előtti napon a budapesti diákok kirándulni mentek. Palicson sétával és az állatkert meglátogatásával pihenték ki az elmúlt napokat.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=1692752014.11.18.

A Kolibri Nagycsaládosok egyesületének a közelmúltban kétízben volt lehetősége a határon túli eseményeken való részvételre. Októberben Komenda Renáta a Kolibri baba mama klub vezetője vett részt a kolozsvári Életfa Családsegítő Egyesület által megszervezett rendezvényen. Az itt működő Kismama klub 15 éves születésnapja volt a találkozó apropója.

A rendezvénysorozat első napja a kismamaklubok vezetőinek találkozójával kezdődött, akik Erdély több településéről érkeztek, illetve kárpátaljai klubvezetők is elmentek az ismerkedésre, szakmai tanácskozásra. Délvidéket a Kolibri NCSE képviselte.

A második nap kerekasztal-beszélgetés volt Mit tehetünk az anyákért? címmel. A beszélgetés meghívott vendégei beszéltek a családbarát vállalkozásokról, a magyarországi családpolitika főbb irányvonalairól, a PromoBox babadoboz-kezdeményezésről, melynek köszönhetően minden újszülött ajándékcsomagot kap, valamint  Márki László az  Európai Nagycsaládos Szervezetek Szövetségének elnöke, az egységes európai nagycsaládos kártya bevezetésének tervéről is szólt.

Sok meglepetéssel, jó hangulattal, tánccal, tortával és pezsgővel vendégeit a 15 éves Kismamaklub. Az ünnepség keretében került sor a kismamaklubos kicsinyek bölcsességeiből, nagyotmondásaiból összeállított  gyűjtemény, a Milyen színű a valószínű? címet viselő kötet bemutatójára is.

 Az egyesület bízik abban, hogy az új ismeretségek elmélyülnek, valamint, hogy az ötlet illetve tapasztalatcsere jó alapjai lesznek egy további jó együttműködésnek.

A másik kihagyhatatlan lehetősége az egyesületnek az elmúlt hétvégén zajlott. November 14-16 a között  Családszervezetek honlap szerkesztési képzésén vett részt az egyesület. A képzés helyszíne a magyaraországi Lakitelek volt. A hétvégi eseményre összesen 17 családszervezet kapott meghívást. Érkeztek Felvidékről, Erdélyből, Vajdaságból és Magyarországról is családszervezetek. A Kolibrit Kókai Anasztázia, az egyesület informatikában jártas önkéntese képviselte. Az tanfolyamot azon KCSSZ és Családlánc szervezetek részére szervezték, amelyek még nem rendelkeznek honlappal, illetve szeretnének a meglévő honlapjuknál igényesebb és tartalmasabb honlapot üzemeltetni.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének (KCSSZ) és a MegaWeb Kft-nek köszönhetően kapta az egyesület a domain nevet/Internet címet, sőt a honlap üzemeltetéséhez és tartalmának folyamatos bővítéséhez  számítógépet is biztosítottak a egyesület részére. A képzés teljes költségét, a szállást, az útiköltséget is beleértve a KCSSZ fedezte. Köszönet érte!

Forrás: Kolibri NCSE

 2014.11.17.

 

A diabétesz világnapjára emlékezett a Kék Szív Egyesület, a diabéteszes gyermekek és szüleik egyesülete Szabadkán.A városban és környékén mintegy száz gyermeket érint a cukorbetegség. Az esemény a Kék Szív székházában kezdődött, majd a város központjában figyelemfelkeltés céljából kék színű léggömböket engedtek a magasba.

„Először is a Kék Szív Egyesület helyiségeiben rajzoltak a gyerekek, az egyesület tagjai. Azt szerettük volna látni, hogy ők hogyan látják magukat a diabéteszen belül, vagy a diabétesszel együtt. Tehát, én és a diabétesz volt ennek a műhelymunkának a témája. Ezeket a rajzokat most elraktuk, és majd az egyesület falait fogják díszíteni. Utána pedig kék lufikkal és kék pólóban – ugye, mivel ez a színünk – egészségsétát tettünk az egyesület székhelyétől a főtérig. Itt egy szívet alkottunk, ami nem tudom, hogy innen a földről mennyire látszott, de ide volt rajzolva egy szív” – mondta el Szilágyi Dorottya, a Kék Szív Egyesület tagja.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=168250

Fotó: http://mydieton.com2014.11.14.

Régi és elhagyatott házak felvásárlásának programját mutatták be a tartományi kormányban. A házakat fiatal házaspároknak adományozzák majd azzal a céllal, hogy új életet leheljenek Vajdaság falvaiba.

A cél az, hogy az állam felvásárolja és a falusi életmódot választó fiatal házaspároknak adományozza ezeket a házakat, amelyeknek az összege nem haladhatja meg az egymillió dinárt.

A tartományi költségvetésből erre a célra 40 millió dinárt biztosítottak. A pályázatra 2015. január 15-éig lehet jelentkezni. „A pályázat céljai közé sorolnám a vidéki térségek újjáélesztését, valamint a vajdasági falvak fiatalítását azzal, hogy több gyerek élne e falvakban, és így növelnénk a születési arányt. Szeretném hangsúlyozni, hogy a pályázat elbírálásakor – amennyiben sok lesz a jelentkező – előnyt élveznek majd azok a házaspárok, akiknek több gyermekük van” – emelte ki Miroslav Vasin, tartományi gazdasági titkár.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=167811

Fotó: toochee.postr.hu2014.11.13.

A polgári törvénykönyv előzetes tervezete számos újítást tartalmaz, ilyen például a demográfiai (népesedési) juttatás, amely a harmadik gyermeket is vállaló édesanyáknak járhat majd egészen a gyermek nagykorúvá válásáig.

(Illusztráció)

 

– Az előzetes tervezet szerint az államnak pénzügyileg, adózásilag, munkajogilag, gazdaságilag, szociálisan és más intézkedésekkel is kötelessége támogatni a gyermekvállalást – nyilatkozta a Tanjug hírügynökségnek Olga Cvejić Jančić, a polgári törvénykönyv kidolgozásával foglalkozó bizottság tagja. A demográfiai juttatást a jogszabály azon bekezdése teszi lehetővé, amely szerint a polgári törvénykönyv lehetővé teszi, hogy a gyermekvállalás ösztönzését egyéb előírásokkal is szabályozhassák. A jogszabály-alkotók szerint a demográfiai juttatás értékét minden adott éveben a pénzügyminisztérium a pénzügyi lehetőségeket figyelembe véve határozná meg.

– A bizottságot a rendelkezés megalkotásakor az a szükséglet vezérelte, hogy valamilyen konkrétumot kell tenni a gyermekvállalás ösztönzése érdekében, és azt javasolta, hogy csak a harmadik gyermek után járjon juttatás, több gyermek esetében ne – mondta a jogszabályt kidolgozó bizottság tagja.

Szavai szerint nem az volt a céljuk, hogy a nőket egész életükön át a szülésre ösztönözzék, amiért állandóan pénz járna, hanem a harmadik gyermek vállalását fontolgató családoknak könnyítsék meg a döntést, azzal, hogy amennyiben a gyermekvállalás mellett döntenének, az állam anyagi segítséget nyújtana nekik. Cvejić Jančić végezetül megjegyezte, mivel a polgári törvénykönyv előzetes tervezetéről van csupán szó, a nyilvános vitán derül majd ki, a társadalom támogatja-e a javaslatot.

 Forrás: http://www.magyarszo.com/hu/2521/kozelet/118365/Harmadik-gyermek-ut%C3%A1n-a-nagykor%C3%BAs%C3%A1g%C3%A1ig-j%C3%A1rhat-majd-t%C3%A1mogat%C3%A1s.htm#.VGO9iZ9dl2I.facebook2014.11.13.

A csecsemő vashiánya összefügghet azzal, hogy édesanyja sok tejet ivott a várandósság alatt - derült ki egy új-zélandi kutatásból.

A vas létfontosságú az agy egészséges növekedéséhez, és ha csecsemőknél és kisgyerekeknél a gyors agyfejlődés időszakában vashiány alakul ki, akkor kicsi, ám lényeges eltérések alakulhatnak ki az agy működésében, a viselkedésben és a tanulásban is - állapították meg az Aucklandi Egyetem kutatói.

Azt találták, hogy az új-zélandi újszülöttek hét százaléka vashiányos, és megállapították, hogy a várandósság alatt nagy mennyiségű tejet ivó anyák babáinak kisebb a vastartaléka.

„A tej fontos kalcium-, de gyenge vasforrás. Elég tápláló is, ezért „elfoglalhatja a helyet" más, nagyobb vastartalmú ételek elől" - írta közleményében Cameron Grant gyermekgyógyász professzor.

„Aki várandósan vashiányos, annál nagyobb a koraszülés veszélye, vagy annak az esélye, hogy a baba kis súllyal jön a világra. Valószínűbb, hogy ők a szoptatás alatt is vashiányosak" - írta a gyermekgyógyász.

A vashiány világszerte a leggyakoribb mikrotápanyag-hiány, legnagyobb veszélyben a várandós kismamák és a öt év alatti gyerekek vannak. A korai fejlődés zavarainak megelőzéséért Grant azt javasolja, a sok tejet ivó kismamák szedjenek vastartalmú táplálék-kiegészítőt.

Forrás: http://www.magyarszo.com/hu/2460/egeszseg_eletmod/115767/A-csecsem%C5%91-vashi%C3%A1nya-%C3%B6sszef%C3%BCgghet-a-kismama-tejiv%C3%A1s%C3%A1val.htm2014.11.13.

Az óvodásokkal és a kisiskolásokkal való közös foglalkozások segítik a legkisebbeket abban, hogy könnyebben beilleszkedjenek az új környezetbe.Ezt a gyakorlatot ápolják abban a nagybecskereki általános iskolában is, melyben még megmaradtak a magyar osztályok.

Ismerkedésre, barátkozásra és egy kis közös foglalkozásra harminc helyi és lukácsfalvi gyereket vittek el a szülők szerda délután a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskola játszóházába.

Csordás Hajnalka, tanítónő, Sonja Marinković Általános Iskola: „A mai foglalkozásunk egyike azoknak a foglalkozássorozatoknak, amit mi már a gyermekhét alkalmával elkezdtünk. A foglalkozás célja, hogy a jövendőbeli kis elsőseink megismerkedjenek a tanítónénikkel és iskolánkkal.”

A szórványban nagy odafigyelésre van szükség a legkisebbek beiskoláztatásakor. A diákbusznak köszönve Nagybecskereken ugyan megoldódott a kisdiákok utaztatása, de gond, hogy évről évre csökken az iskolába induló magyar gyerekek száma. Volt már, hogy az utolsó pillanatban állt össze a magyar osztály megnyitásához szükséges minimális létszám. Szerencsére, jövőre nem lesznek ilyen gondok. 12-14 magyar elsősre számítanak.

„Ez alkalommal, kicsikkel tartunk egy ilyen közös foglalkozást, az óvodásokkal és a kisiskolásokkal. Mégpedig gyurmázni fogunk. Tehát, elmondunk nekik emlékeztetőül egy mesét, amit már ismernek is mindannyian, és a mese alapján fognak ők majd körplasztikát készíteni, vagyis megjelenítik a mesehősöket” – magyarázta Salamon Vencel Valentina rajztanárnő.

Ez volt a harmadik ilyen jellegű közös foglalkozás, amelyen az óvodások találkozhattak leendő tanító nénijükkel, az első osztályosok pedig megismerkedhetnek jövendőbeli iskolatársaikkal.

Jenovay Lajos, szülő: „Tavaly is ilyen foglalkozásokat szervezett az iskola, ami nagyon jól jött nekünk, a gyerekünk sokkal jobban elfogadta az iskolát, amikor szeptemberbe ide belépett, akkor nem egy idegen környezet és emberek fogadták. És valahogy könnyebben megindultak az iskolás évek. Most is rögtön megismerkedett az új elsősökkel.”

A foglalkozások a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával folytatódnak. A következő alkalommal játékos énekórára várják a gyerekeket.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=167732

Fotó: http://magyarovi.blog.de2014.11.12.

 

 15 ezer dináros egyszeri támogatást kaphatnak a Szerbiában tanuló egyetemisták a budapesti székhelyű De Profundis Alapítványtól.

A pályázatban részt vehet minden olyan szerbiai állampolgár, aki legalább harmadéves tanulmányait folytatja. A bíráló bizottság elsősorban a hallgató anyagi helyzetét veszi figyelembe. A tanulmányi eredmény csak másodlagos szempont. Az ösztöndíj célja a Szerbiában tanuló, nehéz sorsú egyetemisták anyagi helyzetének javítása. A pályázatokat december 2-ig adhatják át a hallgatók. További információ a www.deprofundis.org honlapon található.

Forrás: http://pannonrtv.com/web/?p=166688#more-166688