CÍMOLDAL AKTUALITÁSOK GALÉRIA KAPCSOLAT
2018.02.24. Szombat
 

Támogatók

1_1.jpg

Társoldalunk
Munkatestületek / Iskolai

A munkatestület tagjai megtárgyalták a képzés eredményességét, a műhelyek beindulásának hatékonyságát, a felmerülő problémákat, a 2014-es év céljait és program lehetőségeit.A mai világban a párkapcsolat a két fél kölcsönös elköteleződéséről és életközösségéről kellene, hogy szóljon, amelyben jelen van az őszinte, nyílt verbális és nonverbális kommunikáció. A modern társadalomban nagymértékben megváltoztak a családmodellek, a családon belüli szerepek elmosódtak. A család mára már sokszor nem egy értékmegtartó közeg, sok esetben képtelen betölteni elsődleges szocializációs szerepét. Számtalan tényező befolyásolja a fiatalok fejlődését, és hat a világnézetükre. A fiatalok körébe egyre jobban elterjed a  fogyasztói viselkedés. Egy fogyasztói társadalomban a fogyasztói javak minél nagyobb számban történő előállítása és elfogyasztása a cél. A fogyasztó önértékelése és társadalmi presztízse nagyban függ az általa elfogyasztott javak mennyiségétől és minőségétől. A fogyasztói viselkedés kihat a párkapcsolatokra is. Az általunk javasolt interaktív vendég előadások és műhelyek lehetőséget teremtenek a fiatalok számára, hogy végig gondolják a párkapcsolat fontosságát és megismerjék azon normákat és értékeket, melyek mentén egy stabil kölcsönös tiszteleten, bizalmon alapuló kapcsolatot tudjanak ápolni. 

A munkatestület céljairól és feladatairól bővebben itt olvashatnak.Az iskolai műhelyek munkatestület célja különböző önismereti és készségfejlesztő iskolai műhelyek, előadások megszervezése.

A Magyar Nemzeti Tanács 2013-2017-es időszakra elfogadott népesedési akcióterve megvalósításáért felelős iskolai műhelyek munkatestület tagjai:

 • Badis Róbert,
 • Gyivánovity Róbert,
 • Sárcsevity Bea.


A munkatestületi tagok megszavazták a Családtól a családig című műhely koncepcióját és a tematikájának kidolgozásához alkalmas szakértői csoportot is felkérték.

Családtól a családig című műhely

A Magyar Nemzeti Tanács 2013 őszén hetedik stratégiai dokumentumaként fogadta el az MNT Népesedési Akcióterv 2013- 2017 dokumentumot, amely a vajdasági magyarság demográfiai helyzetelemzése mellett konkrét ajánlásokat is megfogalmaz annak érdekében, hogy a vajdasági magyar közösségre jellemző népességfogyást mérsékelni tudjuk. A mai világban a párkapcsolat a két fél kölcsönös elköteleződéséről és életközösségéről kellene, hogy szóljon, amelyben jelen van az őszinte, nyílt verbális és nonverbális kommunikáció. A modern társadalomban nagymértékben megváltoztak a családmodellek, a családon belüli szerepek elmosódtak. A család mára már sokszor nem egy értékmegtartó közeg, sok esetben képtelen betölteni elsődleges szocializációs szerepét. Számtalan tényező befolyásolja a fiatalok fejlődését, és hat a világnézetükre. A fiatalok körébe egyre jobban elterjed a  fogyasztói viselkedés, amely kihat a párkapcsolatokra is. A „Családtól a családig” című műhely célja lehetőséget teremteni a fiatalok számára, hogy végig gondolják a párkapcsolat fontosságát és megismerjék azon normákat és értékeket, melyek mentén egy stabil kölcsönös tiszteleten, bizalmon alapuló kapcsolatot tudnak kialakítani.

A képzés két részből tevődik össze:

1.      „Családtól a családig” című műhelyre való képzés kollégiumokban dolgozó nevelők számára

A képzésben részt vesznek: a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium és a Szabadkai Középiskolai Diákotthon nevelő tanárai, akik a műhely anyagát tovább viszik saját intézményükbe.

A képzés szervezője: a Magyar Nemzeti Tanács, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium és a Szabadkai Középiskolai Diákotthon segítségével.

A képzés szakmai anyagát összeállítja, és a képzést lebonyolítja: Ricz Dencs Tünde (osztálytanító, mentálhigénés szakember, pszichodráma pszichoterapeuta) és Szénási Oszkár (szociális munkás, családkonzulens)

A képzés négy egységből épül fel a következő tematikával: Önismeret, tematika feldolgozása, a műhely vezetés elméleti és gyakorlati alapjai, szupervízió- esetmegbeszélés

Összesen: 40  óra

A képzés nyelve: magyar

A képzésben részvevők száma: 12 fő    

            Költségek: a résztvevők számára ingyenes a részvétel.

A képzés időpontja és helyszíne:

 • 2013.11.23- Szabadkai Középiskolai Diákotthon
 • 2013.01.17- zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium
 • 2014.01.24- Szabadkai Középiskolai Diákotthon
 • 2014.02.07- zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium
 • 2014.02.24- Szabadkai Középiskolai Diákotthon
 • a szupervíziók:
 • március
 • június

 2.      „Családtól a családig” című műhely/ szakkör a kollégiumokban élő diákok részére

A szakkörön részt vesznek: a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium és a Szabadkai Középiskolai Diákotthon lakói.

A szakkörök szervezője: a Magyar Nemzeti Tanács, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium és a Szabadkai Középiskolai Diákotthon segítségével.

A szakkörök szakmai anyagát összeállítja, és szupervíziónál:  Ricz Dencs Tünde (osztálytanító, mentálhigénés szakember, pszichodráma pszichoterapeuta) és Szénási Oszkár (szociális munkás, családkonzulens)

A szakkörök lebonyolítja: A képzésben részt vett nevelők saját intézményeikben szakkörök keretein belül adják tovább a megszerzett tudást 30 órában.

A szakkörök tematikái:

 • Kapcsolatom magammal- önismereti játékok, jellemfejlesztés, értékrendszerünk
 • Barátság- barátságok kialakulása, mások tisztelete, tömegnyomás (fogyasztó társadalom)
 • Párkapcsolat- szexualitás, mi a szerelem?
 • Család- családi légkör
 • Konfliktusok kezelése

A képzés nyelve: magyar

A képzésben részvevők száma: 15 fő/szakkör    

            Költségek: a résztvevők számára ingyenes.

A képzés időpontja és helyszíne: a Magyar Nemzeti Tanács, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium és a Szabadkai Középiskolai Diákotthon.

 

 Az iskolai munkatestület szakmai tanulmányúton volt a Szabadkai Középiskolai Diákotthonban megismerkedet annak tevékenységével és a nevelőtanárokkal. A munkatestületi tagok fontosnak tartják egymás intézményeinket szoros együttműködését és a szakmai tapasztalat cseréjét. Az iskolai munkatestült megtartotta első hivatalos megbeszélését, ahol a tagok megbeszélték a közös céljaikat és a készség, önismeret fejlesztő műhelyek, előadások megszervezésének és rendszeré tételének lehetőségeit.